5 دقیقه
ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که محتواهایی تولید کنید که تأثیری روی افزایش ترافیک و ارتقا رتبه در نتایج گوگل نداشته باشند. اینجاست که با مفهوم صفحات زامبی یا زامبی پیج روبرو می شویم.
صفحات زامبی چه هستند؟
Zombie Pages یا صفحات زامبی زامبیها هیچ هدفی را محقق نمیکنند و برای هر سایتی یک تهدید جدی هستند
به صفحات زامبی «صفحات مردهی متحرک» گفته میشود؛ یعنی نه مرده هستند که قابل استفاده نباشند و نه زندهاند که برای کاربران مفید باشند. در کل بیارزش هستند.
زامبی پیجها باعث جلوگیری از رشد و موفقیت سایت در نتایج گوگل میشوند. با این وجود ممکن است سوالاتی درباره تأثیر زامبی پیج برای شما پیش آمده باشد.
از آنجا که کاربران از این صفحات بازدید نمیکنند، نشان میدهد که صفحهی مورد نظر یک محتوای بیفایده است که هیچ سودی برای کاربران ارائه نمیدهد.
صفحات زامبی کجا قرار دارند؟
زامبی پیج میتواند در تمامی قسمتهای یک سایت حضور پیدا کند، از جمله:
- محتواهای بیکیفیت و کوتاه
- صفحات بهینهسازی نشده
- صفحات یتیم
- منوها و دستهبندیهای خالی
- برچسبها یا تگهای بیاستفاده
راههای شناسایی صفحات زامبی
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، یکی از عوامل مهم در پدید آمدن Zombie Pages وجود محتواهای بیکیفیت است.
اینترنت یک فضای وسیع برای استفادهی مفید کاربران ایجاد نموده است و هیچ کسب و کار مدرنی در جهان نیست که فاقد سایت اینترنتی باشد. هدف اصلی هر سایتی فروش است و یکی از کانالهایی که فروش را افزایش میدهد سئو نام دارد. پس قرارگیری در صفحه اول گوگل جزو اهداف اصلی هر سازمانی به حساب میآید.
اگر محتوایی کامل و ارزشمند تولید شود، نه تنها زامبی نخواهد شد، بلکه به جذب مشتریان بالقوه از طریق گوگل منجر میشود.
بنابراین در تولید محتوای یونیک و مفید همواره بکوشید.
در این قسمت از مقاله قصد داریم انواع روشهایی که میتوانید صفحات زامبی را پیدا کنید، نشان دهیم.

صفحات باکیفیت پایین
صفحات بهینه سازی نشده
صفحاتی که بهینه سازی نشدهاند میتوانند به عنوان صفحات زامبی شناخته شوند. این گونه زامبی پیجها برخی از اصول سئو را برآورده نمیکنند که شامل موارد زیر میشود:
- آنها فاقد عنوان و برچسب Heading هستند (H1 تا H6).
- عنوان این صفحات طولانی است.
- متن محتوا بیش از اندازه کوتاه بوده و برای کلمات کلیدی بهینه نشده است.
- متن جایگزین یا همان Alt تصویر برای هیچ عکسی وجود ندارد.
صفحات ایندکس نشده
همانطور که میدانید گوگل به طور مرتب و بر اساس بودجه خزش مطالب و صفحات سایتها را Index میکند.
صفحاتی که ایندکس نشوند یا اجازهی ایندکس آنها از طرف نویسنده محتوا صادر نشود، شانس دیدهشدن در گوگل را از دست خواهند داد. در نتیجه محتوای ایندکس نشده، ترافیکی نخواهد داشت و به مرور زمان تبدیل به صفحه زامبی میشود.
صفحات یتیم
صفحات یتیم به صفحاتی گفته میشود که هیچ لینک داخلی به آنها اشاره نکرده باشد. بدیهی است اگر هیچ لینکی به این صفحات داده نشود، کاربران و موتورهای جستجو امکان دسترسی به محتوای آنرا نخواهند داشت.در نتیجه صفحه یتیم به صفحه زامبی تبدیل میشود.
زامبی پیجها در شبکههای اجتماعی
Zombie Pages در شبکههای اجتماعی نیز وجود دارند. به عنوان مثال صفحات زامبی در فیس بوک، تهدید بزرگی برای این شبکه اجتماعی محسوب میشوند.
صفحات غیر رسمی در شبکههای اجتماعی مثل فیس بوک، نقش زامبی را بازی میکنند و اعتبار برند را از بین میبرند. یعنی صفحات تقلبی وانمود میکنند که صفحهی رسمی یک برند خاص هستند.
توصیه میکنیم اگر شبکه اجتماعی غیر رسمی به نام شما ساخته شده است، آنرا شناسایی کرده و به مخاطبان خود اعلام نمایید.
صفحات 404
صفحه 404 نشان دهنده این است که صفحه مورد نظر، هم اکنون فاقد اطلاعات است. در نتیجه صفحات 404 پتانسیل تبدیل شدن به صفحات زامبی را دارند.
برای جلوگیری از زامبی شدن صفحات 404 باید از ریدایرکت 301 استفاده کنید تا محتوای حذف شده به محتوای دیگری، تغییر مسیر دهند.

محتواهای تکراری
یکی دیگر از عوامل مهم به وجود آمدن صفحات زامبی، تولید محتواهای تکرارای است.
اگر به استفاده از کلمات کلیدی توجه نشود، این احتمال وجود دارد که صفحات تکراری ایجاد شوند. یعنی دو یا چند صفحه روی یک کلمه کلیدی مشابه، سوار باشند. اینجا کنیبالیزیشن اتفاق افتاده است.
برای جلوگیری از کنیبالیزیشن کلمات کلیدی دو راه حل وجود دارد که پیشنهاد ما برای دقت بیشتر، راه حل اول است.
1. استفاده از فرمول زیر در گوگل: اگر طبق فرمول زیر، محتوای اصلی خود را در رتبهی یک ندیدید، یعنی کنیبالیزیشن اتفاق افتاده است.
به جای example.com سایت خود را بنویسید و به جای Keyword کلمه کلیدی مورد نظرتان را وارد کنید.
site:example.com “Keyword”
2. استفاده از افزونه وردپرسی Yoast SEO: حین انتشار محتوا اگر کلمه کلیدی، تکراری باشد، همانند تصویر زیر که با رنگ زرد مشخص کردیم، Yoast به شما آگاهی میدهد.
Google Search Console
یکی دیگر از روشهای مهم در پیدا کردن صفحات مخرب، استفاده از ابزار Google Search Console است. این ابزار به شما کمک میکند تا مشخص کنید کدام صفحات عملکرد مناسبی ندارند.
با استفاده از Google Search Console میتوانید صفحات خود را مرتب کنید و ببینید کدام صفحات طی 3 یا 4 ماه گذشته، ترافیکی از سوی گوگل نداشتهاند.
یادآوری: صفحهای که ترافیکی نداشته باشد، روی عملکرد کل سایت اثر منفی میگذارد.
چگونه صفحات زامبی را برطرف کنیم؟
پس از شناسایی صفحات زامبی، نحوه برخورد با زامبی پیجها ممکن است برای هر سایتی متفاوت باشد. به این منظور برای مقابله با Zombie Pages میتوانید از روشهای زیر استفاده کنید.
1. حذف صفحات
در این روش تمام صفحات زامبی که از نظر شما قدیمی هستند و اطلاعات بیارزشی دارند باید حذف شوند.
حتماً هنگام پاک کردن صفحات، آنها را به صفحات مرتبط هدایت کنید. این روش را میتوانید با استفاده Redirect 301 که یک تغییر مسیر دائمی است، انجام دهید.
توجه: اگر محتوایی نیاز به ریدایرکت 301 نداشت، میتوانید از ریدایرکت 410 استفاده نمایید. نسخه پرمیوم افزونه Yoast امکانی برای ایجاد تغییر مسیرها در اختیارتان قرار میدهد.
2. بهروزرسانی محتوا
یکی دیگر از روشهای احیای صفحات زامبی، بهروزرسانی محتوا است. یعنی به گونهای که محتوای مورد نظر بهتر از قبل شود، بهروزرسانی باید اتفاق بیفتد.
توجه داشته باشید که اگر محتوای منحصر به فردی بنویسید که ترافیکی برای سایت ایجاد نکند، هدفگذاری آن محتوا عملاً شکست خورده است.
بنابراین استفاده از ادبیات صحیح، اطلاعات جدید، درست و بدون غلط املایی میتواند محتوا را از حالت زامبی خارج نموده و به نتایج گوگل برگرداند.
ضمن اینکه تصاویر جذاب و ویدیوهای جدید، تأثیری مثبتی روی محتواهای قدیمی میگذارند.

در آخر
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد زامبی پیجها هیچ ارزشی برای کابران ایجاد نمیکنند. بنابراین با تولید محتوای ارزشمند، هوش بالای گوگل را به چالش بکشید و تجربه کاربری را بهتر کنید.
امیدوارم با مطالعه این مقاله، اطلاعات خوبی در رابطه با صفحات زامبی کسب کرده باشید. سوالات و نظرات خود را حتماً برای ما ارسال کنید.
منابع