6 دقیقه
اگر چک کردن سایتها و شبکههای مجازیِ مختلف، از برنامههای روزمرهتان باشد قطعاً واژهی رپورتاژ، رپورتاژ آگهی، رپورتاژ خبری و… به گوشتان خورده است.
شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که مفهوم رپورتاژ آگهی چیست؟
برای داشتن یک رپورتاژ باکیفیت، رعایت چه مواردی حائز اهمیت است؟
آیا رپورتاژ آگهی صرفا یک تکنیک برای بالا بردن بازدید و مخاطب است؟
با ما همراه باشید تا در این مقاله همه چیز در مورد رپورتاژ آگهی یا رپورتاژ خبری را به شما بگوئیم.
رپورتاژ آگهی و رپورتاژ خبری یکی هستند.
تاریخچهی رپورتاژ آگهی
میتوان گفت اصطلاح رپورتاژ بعد از جنگ جهانی دوم و در دههی 40 و 50 قرن بیستم میلادی در یک برنامهی تلویزیونی مطرح شد.
همانطور که از ظاهر این کلمه پیداست، از ریشهی Report به معنای گزارش ساخته شده است. برنامهی رپوتارژ از ابتدا با رویکرد بیطرفانه شروع به فعالیت کرد؛ زیرا دیدگاه عموم مردم نسبت به تبلیغات، این گونه بود که کالا و خدمات خوب، نیاز به تبلیغ ندارند و بدون این بازیهای رسانهای هم میتواند مشتری خود را پیدا کند.
هنوز هم این دیدگاه میان عموم مردم که از قضا جامعهی هدف تبلیغات هم هستند، وجود دارد. اما آیا در جهانی که روز به روز با سرعت زیاد به سمت پیشرفتهتر شدن میرود، این ادعا یک سخن معقول و منطقیست؟
قطعا پاسخ این سوال «نه» است. در جهان امروزی که بر تعداد برندها و محصولات، لحظه به لحظه افزود میشود، تبلیغات عنصر بسیار مهمی در افزایش سودآوری و میزان فروش محسوب میشود.
منظور از بیطرفیِ رپورتاژ چیست؟
مثلا تصور کنید یک فرد به عنوان داور در مورد چند کالای مشابه از چند برند، نظر میدهد. ابتدا این گونه به مخاطب القا میشود که این فرد، یک انسان عادیست و این امر باعث میشود مخاطب از لحاظ روانی و ذهنی، با داور ارتباط بگیرد و نظراتش را به عنوان یک انسان که نفعی از تبلیغات نمیبرد، بپذیرد.
در ادامه، تصور کنید این داور در یک رسانه، از یک برند مشخص، بیشتر حمایت میکند. ناخودآگاه در ذهن مخاطبی که به آن فرد احساس خوبی دارد، این باور شکل میگیرد که «پس آن برند کیفیت بالاتری دارد!» این دقیقا اهمیت تبلیغات صحیح است.
صاحبان برندها و مشاوران پروژهها پس از مدتی دریافتند که با تکنیکهای روانشناختی، میتوانیم تبلیغات بهتری برای یک برند ارائه دهیم و توجه مخاطبان بیشتری را جلب کنیم.
اینجا بود که رپورتاژ آگهی و بهطور کلی، رپورتاژنویسی به عنوان یک شاخهی مهم از تولید محتوای تبلیغاتی، مورد توجه قرار گرفت.

رپورتاژ آگهی چیست؟
رپورتاژ آگهی یک شیوهی نسبتا جدید از تبلیغات است. این شیوهی تبلیغاتی با استفاده از قلم خوب و روان، رعایت اصول نگارشی، توجه به جامعهی مخاطب هدف و … به جذب مخاطب میپردازد.
مخاطب با مشاهدهی یک گزارش اصولی و جذاب در مورد یک پدیده، برند یا هر چیز دیگری، جذب آن شده و تبلیغات، کار خود را شروع میکند.
رپورتاژ آگهی همان بررسی بیطرفانهای است که در موردش صحبت کردیم. مثلا فردی که مسئولیت این بررسی و در واقع، تبلیغ کردن را به عهده دارد، در گزارش خود اقدام به بیان فواید و مضرات جراحی زیبایی میکند.
پس از اینکه یک سری اطلاعات اولیه در مورد جراحی زیبایی، نحوهی انجام، فواید و عوارض آن به مخاطب داد، در خلال آن اطلاعات، یک کلینیک تخصصی پزشکی یا یک پزشک متخصص زیبایی را معرفی میکند.
مخاطب که در ابتدا از لحاظ روانی با تکنیکهای روانشناختی به فرد تبلیغکننده نزدیک شده است، آن کلینیک و پزشک تبلیغشده را بهترین گزینهی موجود میپندارد و به آنجا مراجعه میکند.
این جا رپورتاژ آگهی وظیفهی خود را در قبال جذب مخاطب انجام داده است.
آیا هر محتوای تبلیغاتی، رپورتاژ آگهی است؟
قطعا خیر. رپورتاژنویسی و خصوصا رپورتاژ آگهی اصولی دارد و هر محتوای تبلیغاتیای را نمیتوانیم یک محتوای استاندارد یا رپورتاژ خبری بدانیم.
لحن محتوا، دادن اطلاعات لازم به مخاطب، مستند بودن اطلاعات، ایجاد یک فضای ذهنی امن برای مخاطب، برقراری تلپاتی ذهنی و نامحسوس بودن تبلیغات از اصول مهم نوشتن رپورتاژ است.
رپورتاژ آگهی چه فایدهای برای کسب و کار دارد؟
بعد از توضیحاتی که دادیم، قطعا متوجه شدهاید که اهمیت رپورتاژ آگهی در بازاریابی و جذب مخاطب چقدر بالا است. هر چقدر رپورتاژ قویتر باشد، مخاطب بیشتری جذب میشود. مخاطبی که فکر نمیکند با تبلیغات و بازیهای رسانهای گول خورده است؛ بلکه میداند با آگاهی و علاقهی کامل به طرف کسب و کار شما آمده است، در نتیجه فروشتان را بالا میبرد و باعث رونق تجارت شما میشود.
در واقع، استفاده از شخص ثالث و بررسی به ظاهر بیطرفانهی یک محصول یا یک برند، همان روشیست که به شکلی سریع این کار را برای صاحبان کسب و کار انجام میدهد.
هرکسی میتواند اقدام به نوشتن رپورتاژ آگهی کند؟
در تبلیغات حضوری و بازاریابیهای اصطلاحا خانه به خانه، میتوان با مخاطب ارتباط چشمی و کلامی برقرار کرد، اما در رپورتاژنویسی، فرد از این گزینه محروم است و قطعا باید مهارتهای دیگری در جذب مخاطب داشته باشد و داشتن همین مهارتها باعث میشود که رپورتاژ خبری یک امر کاملا تخصصی و حرفهای باشد و نیاز به قلمی روان و تسلط به اصول روانشناختیِ بهروز داشته باشد.
رپورتاژ آگهی یکی از شیوههای سریع و ارزان بالا بردن بازدید و رتبهی سایت است. یک متخصص حرفهای سئو با اشراف بر اصولِ همیشه در حال بهروزرسانیِ سئو میتواند اقدام به لینکسازی و بهبود رتبهی سایت نماید.
رپورتاژ آگهی یکی از شیوههای سریع بالا بردن بازدید و رتبهی سایت است؛ یک متخصص سئو با اشراف بر اصول سئو میتواند با این روش، اقدام به لینکسازی و بهبود رتبهی سایت نماید.
چه اصولی در نوشتن رپورتاژ آگهی باید رعایت شود؟
رپورتاژنویسی یک کار کاملا تخصصی است که باید توسط یک نیروی ماهر و باتجربه انجام شود. زیرا این کار یک سری اصول پایهای دارد که در اینجا به شرح برخی از آنها میپردازیم:
صداقت
اصل اولیهای که یک رپورتاژنویس در نوشتن رپورتاژ آگهی باید مورد توجه قرار دهد، صادق بودن است. مخاطب باهوش است و دروغ را میفهمد. قرار هم نیست دروغی به مخاطب گفته شود.
در یک رپورتاژ خبری، مخاطب باید کاملا حس کند که فرد با او صادق است و صلاح او را در انتخاب یک محصول، برند یا هر چیز دیگری میخواهد. این گونه، مخاطب با نویسنده ارتباط برقرار میکند و او را دوستِ خود میپندارد و این ارتباط قوی باعث میشود در زمان تبلیغ، مخاطب با علاقه و آگاهی جذب شود و احساس نکند گول خورده است.
شناخت شخصیت مخاطب
برای هر رپورتاژ و مخاطب نمیتوان یک نسخه پیچید!
یکی دیگر از اصول مهم نوشتن رپورتاژ آگهی، شناسایی مخاطب و انگیزههای او است. نویسنده باید یک تحلیل و برآیند کلی از شخصیت مخاطب خود داشته باشد و او را به طور کامل درک کند.
حالا با داشتن اطلاعات شخصیتی او، میتواند اقدام به نوشتن گزارشی کند که توجه مخاطب هدف را به خود جلب کرده و او را تحت تاثیر قرار دهد؛ زیرا مخاطب مهمترین عنصر این فرآیند است و ویژگیهای شخصیتی او در اولویت است.
همچنین برای جلب توجه او باید از یک سری تکنیکهای روانشناختی استفاده کرد که استفاده از این تکنیکها با شناخت کاملِ مخاطب حاصل میشود.
شناخت اهداف مخاطب
همانطور که گفتیم، مخاطب مهمترین عنصر فرآیند نوشتن رپورتاژ آگهی است. نویسنده باید کاملا از هدف اصلی مخاطب آگاه باشد.
مثلا اگر اصلیترین هدف مخاطب از خرید منزل، داشتن همسایههای خوب است، باید تمرکز خود در نوشتن رپورتاژ خبری را بر همسایههای خوب فلان خانه متمرکز کند و در کنارش در مورد دیگر مزایای آن خانه هم صحبت کند.
در این مثال، رپورتاژ آگهیِ اشتباه زمانی است که رپورتاژنویس تا میتواند دربارهی استحکام مصالح به کار رفته در اسکلت خانه صحبت کند و در پایان یک اشارهی کوتاه به همسایهها و دیگر ساکنین آن محل داشته باشد. این رپورتاژ کاملا اشتباه است و مخاطب را برای هدفی که دارد، جذب نمیکند.
پس شناخت اهداف مخاطب در رپورتاژ نویسی بسیار اهمیت دارد و باید وقت و دقت زیادی را صرف آن کرد.
تمرکز بر دادن اطلاعات مفید
یک رپورتاژ آگهی خوب، رپورتاژی است که با خواندن آن، مخاطب حس نکند در یک دام تبلیغاتی افتاده است و این باور قدیمی که یک کالای خوب نیاز به تبلیغات و بازی رسانهای ندارد در ذهنش پررنگ شود. بلکه باید در خلال اطلاعات مفیدی که دربارهی موضوع مورد نظرش میگیرد، تبلیغاتی هم انجام شود.
به این شکل که حداقل هفتاد درصد گزارش حاوی اطلاعات پایهای مورد نیاز باشد و نهایت سی درصد آن تبلیغاتی باشد.
نویسنده باید اطلاعات کامل، جامع و جدیدی از موضوع مورد نظر داشته باشد تا با ارائهی آن بهوسیلهی قلمی روان، خوب، شیوا و جذاب بتواند توجه مخاطب را جلب کند و در پایان تبلیغات خود را انجام دهد.
هزینهی رپورتاژ آگهی چقدر است؟
هزینهی رپورتاژ بستگی به عوامل مختلفی دارد و نمیتوانیم یک هزینهی واحد را به عنوان هزینهی رپورتاژ آگهی ارائه دهیم. سابقهی نویسندهی محتوا، نحوهی سئوی محتوا، موضوع و کالایی که باید تبلیغ شود و سطح و تعداد مخاطب هدف، از فاکتورهایی هستند که میتواند هزینهی رپورتاژ خبری را بالا و پایین کند.
اما به طور کلی، رپورتاژ آگهی طبق اصول سئو چندان هم ارزان نیست و با استراتژی صحیح باید از آن استفاده کرد.
در آخر
رپورتاژنویسی یک شیوهی نوین بازاریابی و تبلیغات است. رپورتاژ آگهی (یا رپورتاژ خبری) یکی از انواع رپورتاژنویسی است که نقش بسیار مهمی در جذب مخاطب، بهبود رتبهی سایت، سوددهیِ کسب و کار، افزایش میزان فروش و… دارد.
در این روش تبلیغاتی، رپورتاژنویس به شکل کاملا حرفهای و نامحسوس اقدام به نوشتن گزارشی به ظاهر بیطرفانه میکند که نتیجهاش جلب توجه مخاطب برای خرید یک محصول است.
این مهم است که رپورتاژنویس بر اصول ابتدایی نوشتن رپورتاژ واقف باشد و آنها را در نوشتن گزارش به کار گیرد. همچنین یک کارشناس سئوی باتجربه میتواند در کنار این امر، با روشهای نوین لینکسازی آمار بازدید سایت را بالا ببرد و رتبهی آن را ارتقا ببخشد.
در این مقاله سعی کردیم به زبانی آسان رپورتاژ آگهی را برای شما توضیح دهیم. امیدواریم مفید بوده باشد.
منابع
بهترین مقاله راجبه رپرتاژ آگهی
جامع و مفید بود ممنون