6 دقیقه
نقش مهم دنیای مجازی بیشتر از گذشته، در زندگی انسانها خود را نشان میدهد و باعث شده موفقیت در تجارت الکترونیک برای همه مهم باشد.
در میان حجم استقبال مردم از محصولات اینترنتی، چالش اصلی برای کسب و کارهای سنتی است. در این مقاله رازهای موفقیت در تجارت الکترونیک را مرور خواهیم کرد.
تجارت الکترونیک چیست؟
هرگونه خرید و فروش محصول و ارائهی خدمات در بستر اینترنت، تجارت الکترونیک یا Electronic Commerce نامیده میشود.
تجارت الکترونیک، هر ساله افراد زیادی را به خرید و فروش اینترنتی جذب میکند. اگر هنوز تجارت خود را اینترنتی نکردهاید و اکنون قصد راهاندازی و گسترش یک سایت تجارت الکترونیکی را دارید، این مطلب مناسب شما است.
اجازه دهید همین ابتدا با یک پاراگراف، یک شوک به شما بدهیم!
راز موفقیت در تجارت الکترونیک، شناخت مسیر، شناخت مشتری و استفاده از ابزارهای مؤثر است. در دنیای تجارت امروز، اگر انسان کم حوصلهای باشید و نتوانید کاربران اینترنتی را به سایت خود علاقهمند کنید، از چرخهی رقابت خارج میشوید.
با این حال، مشاغل الکترونیکی با چالشهای مختلفی روبرو هستند. اما با بررسی تجارتهای موفق، میتوانیم الگوهای مشترک خوبی را به دست بیاوریم و برای کسب و کار خودمان پیادهسازی کنیم.
موفقیت در E-Commerce اتفاقی نیست. برای موفقیتِ یک سایت تجاری باید قواعد بازی را بلد باشید. ابزارهایی وجود دارند که برای رسیدن به این هدف، به ما کمک میکنند.
در ادامه به بررسی برخی از این ابزارها میپردازیم.
چگونه موفقیت در تجارت الکترونیک را تجربه کنیم؟
به گفتهی اندرو فوربس (از مجله Forbes) “برند شما در تجارت، مهمترین سرمایه گذاری شماست”.
بنابراین طراحی لوگو، طراحی سایت شما و رنگهایی که در صفحات به کار میگیرید، همگی نمایانگر قلب برند شما است. از این ویژگیها محافظت کنید.
سعی کنید همهی المانها در سایت و شبکههای اجتماعی را برای برند خود ثابت نگه دارید. ثبات باعث ایجاد اعتماد و اعتماد، باعث ایجاد مشتریان وفادار میشود.
برای موفقیت سایت، باید محیط دوستانه و چشم نوازی برای کاربرانتان به وجود بیاورید تا اطلاعات محصولات شما را به طور کامل در اختیار داشته باشند. خرید بیدردسر، موفقیت یک سایت تجارت الکترونیک را رقم میزند.
ساده کردن خرید
با کمال تعجب، برخی از سایتها خرید را پیچیده میکنند! آنها به جای ساده کردن خرید، بازدیدکنندگانی که برای اولین بار قصد خرید دارند را وادار به تکمیل فرم ثبت نام میکنند.
پیام واضح است: اکثر مشتریان از پیچیدگی دوری میکنند و علاقهای به وارد نمودن اطلاعات شخصی ندارند.
بهترین حالت این است که مشتریان با 3 یا 4 کلیک خریدشان را نهایی کنند.
قرار دادن گزینه «فیلتر کردن» در صفحات فروشگاهی از جمله آیتمهای مورد علاقه مشتریان است. فیلتر کردن، زمان جستجو را کم میکند و انتخابهای بهتری برای مشتریان نمایش میدهد.
ضمن اینکه از گزینه مقایسه کالا نیز استفاده نمایید تا مشتریان جواب سوالاتشان را سریعتر پیدا کنند. قرارگیری همین چند آیتم باعث بهبود تجربه کاربری میشود و مشتری را برای خرید مجدد به فروشگاه اینترنتی باز میگرداند.
فراموش نکنید سایت شما هرچقدر هم منابع قوی داشته باشد، نباید حس ربات به مشتری بدهد! یعنی مشتریان همواره باید احساس کنند که در فروشگاه اینترنتی شما، با انسان طرف هستند. بنابراین با مشتریان خود به طور فعالانه ارتباط برقرار کنید، به آنها گوش دهید و با خوشرویی پاسخگوی سوالاتشان باشید.
ضمناً برگزاری چالشها و جوایز اینستاگرامی را در برنامههایتان بگذارید. فالوورها میتوانند با تبلیغ شما در صفحاتشان، به صورت غیر مستقیم نقش فروشندگان شما را بازی کنند.
نظرات مشتریان بالفعل
یکی از نکات کلیدیِ موفقیت در تجارت الکترونیک استفاده از نظرات مشتریان بالفعل برای قانع کردن مشتریان بالقوه است.
از مشتریانی که تجربهی استفاده از محصول را داشتهاند بخواهید که نظرشان در مورد محصول را برای شما به صورت متنی یا ویدیویی بفرستند. از اظهار نظرات منفی و انتقادی نترسید.
هدف شما از ارائهی محصول کمکرسانی به مردم است، بنابراین انتقاد و نظر منفی میتواند کیفیت محصول شما را بهبود ببخشد.
تجربه بهترین خرید برای مشتریان بالقوه
با وجود تعداد زیاد فروشندگان الکترونیکی شما باید تجربه خوبی را برای بازگشت مشتریان فراهم کنید. بنابراین راحتی در استفاده از تمامی امکانات سایت بسیار اهمیت دارد. یادتان باشد که موفقیت فروش، در تکرار فروش است.
اطمینان حاصل کنید که سایت شما کاربر پسند باشد. کاربر پسند بودن سایت فقط به زیبایی خلاصه نمیشود. سایت باید از جنبههای UX (تجربه کاربری)، چیدمان درست عناصر، داشتن تصاویر واضح و تایپوگرافی اصولی سنجیده شود.
یکی از عناصر مهم برای بهبود تجربه کاربری، استفاده از باکس جستجو است. دقت کنید زمانی که کاربر کلمهای را جستجو کرد، باید تمامی گزینههای مرتبط به متن جستجو، به راحتی در اختیارش قرار بگیرد.
Search Box را بزرگ و جلوی چشم کاربر قرار دهید، طوریکه بدون دردسر آنرا ببیند.
نکتهی مهم بعدی برای بهبود تجربه کاربری، ریسانسیو بودن سایت است.
همانطور که میدانید بیش از 60% کاربران از طریق موبایلشان، کل فرایند تحقیق و خرید محصول را انجام میدهند. اگر صفحات فروشگاهی ریسپانسیو نباشند، سود زیادی از بین خواهد رفت. لذا توجه داشته باشید که طراحی صفحات فروشگاهی بایستی با هر دستگاهی سازگار باشد.
به طور کلی کاربران نباید هیچ گونه ابهامی در طراحی و ساختار اصلی سایت مشاهده کنند و هرچقدر کاربر احساس راحتی بیشتری در فروشگاه اینترنتی شما داشته باشد، موفقیت در تجارت الکترونیک زودتر به دست میآید.
یادآوری: پشتیبانی آنلاین، حس امنیت به مشتریان میدهد. در صورت امکان میتوانید اُپراتوری برای این قسمت قرار دهید.
تا اینجا یاد گرفتیم که آسان بودن فرآیند خرید و تجربهی کاربری خوب، رضایت مشتریان را در پی دارد و رضایت مشتری، موفقیت سایت فروشگاه اینترنتی را تضمین میکند.

تحویل به موقع
تمامی زحمات شما برای ارائهی موفق یک محصول، زمانی به نتیجه میرسد که آنرا سالم و سروقت به دست مشتری برسانید.
اگر در شروع کار هستید، سعی کنید ارسال رایگان داشته باشید و به جز قیمت کالا، قیمت دیگری در فاکتور مشتری درج نشود.
پیگیری محصول
ارسال ایمیلهای پیگیری، یکی از روشهای دستیابی به مشتریان وفادار است. داستان مشتری با فروشگاه شما، پس از خرید تمام نمیشود، بلکه آغاز میشود.
بنابراین به طور مرتب از روشهای ارتباطی مختلف، کیفیت محصولات را از مشتریان جویا شوید و محصولات جدید یا مکمل محصولات موجود را به مشتریان بالفعل معرفی کنید.
اگر بتوانید برای تولد مشتریان، یک هدیه یا پیامک تبریک ارسال کنید، حس فوق العاده مثبتی به آنها میدهید.
اهمیت شناخت مشتری در تجارت الکترونیک
هملنطور که میدانید بازاریابی محتوا روشی برای جذب کاربران بالقوه از موتور جستجوی گوگل است. بنابراین قبل از انتشار هر محتوای آموزشی در وبلاگ فروشگاه، مخاطبان هدف را به طور کامل بشناسید.
یعنی بدانید مخاطبین هدف شما، از چه قشری هستند؟ به چه چیزهایی علاقه دارند؟ میزان درآمدشان چقدر است؟
پاسخ به این سوالات، شما را برای تولید محصول مفید و محتوای ارزشمند، هدایت میکند و مسیر موفقیت در تجارت الکترونیک را هموار میسازد.
نقش تولید محتوا در تجارت الکترونیک
اقداماتی مانند تولید محتوا و استراتژی محتوا یک سیاست موفق در بازاریابی به شمار میآیند. تولید محتوا، علاوه بر تأثیر مثبت در میدان رقابت، میتواند به آموزش، اطلاع رسانی و ایجاد مشتریان وفادار کمک کند.
برای به دست آوردن مشتریان هدف باید با تولید محتوای مفید، برند خود را در گوگل تبلیغ کنید. یعنی نیاز مخاطب را شناسایی کنید و از طریق بهینهسازی کلمات کلیدی (مرتبط با سوال کاربران)، محتوای منحصر به فرد بنویسید تا محتوای شما در گوگل دیده شود.
علاوه بر محتوای متنی، توجه به فرمتهای مختلف محتوایی، اثربخشی بازاریابی محتوا را بیشتر میکند:
- تصاویر جذاب
- اینفوگرافیکها (آمار و نمودار)
- ویدیوهای اختصاصی
- پادکستهای انگیزشی (صوت)

انواع بازاریابی محتوایی برای تجارت الکترونیکی کدامند؟
- سایتها
- شبکههای اجتماعی
- کتابهای الکترونیکی
تمایز، راز موفقیت در E-Commerce
با بقیه فرق داشته باشید!
چرا مشتری باید از سایت شما بازدید کند؟ آیا محصول انحصاری میفروشید؟ محصولتان را با قیمت کمتری ارائه میدهید؟ آیا خدمات پس از فروش ویژهای به مشتریان ارائه میکنید؟
جواب به این سوالات، میتوانید تمایز در تجارت را رقم بزند.
مهم نیست که محصول شما در بازار وجود داشته باشد یا نداشته باشد. مهم نیست چند رقیب در تجارت الکترونیک دارید. اما مهم است که محصول شما با خلاقیت و تمایز ارائه شود. یعنی محصول شما ویژگیهایی داشته باشد که محصول مشابه ندارد.
نیاز سازی یکی از تکنیکهای فروش است. به عبارت سادهتر، با معرفی ویژگی محصول، امکان ایجاد نیاز جدیدی برای مشتریان فراهم میشود.
شناخت رقبا عامل موفقیت در تجارت الکترونیک
شناخت رقبا به اندازهی شناخت مشتری مهم است. اگر بتوانید از تجارب رقبای قدیمی استفاده کنید، کسب و کارتان را سالها جلو انداختهاید.
پاسخ به 3 سوال زیر برای الگو برداری از رقبا حائز اهمیت است:
رقبای قدیمیتر چگونه موفق شدند؟ رقبای فعلی چگونه در بستر آنلاین فعالیت میکنند؟ نحوه برخوردشان با مشتریان آنلاین چگونه است؟
نکته: به دست گرفتن بازاری که رقبای جدی دارد، در زمان کوتاه حاصل نمیشود؛ اما با تمرکز روی نقاط ضعف رقبا امکان دیده شدن محصول، چندین برابر افزایش مییابد.
در آخر
تمامی عوامل مهمی که برای موفقیت در تجارت الکترونیک در این مقاله بررسی کردیم، در 3 چیز خلاصه میشوند:
تمرکز روی محصول: روی کیفیت و ارائهی خدمات عالی به مشتریان تمرکز کنید.
وفادار سازی مشتری: ارتباط فعال با مشتری بسازید و او را وفادار کند.
تولید محتوای ارزشمند: با تولید محتوای مفید و منحصر به فرد، نیاز و مشکل مشتریان را حل کنید و به برند خود اعتبار دهید.
موفقیت در تجارت الکترونیک چقدر برای شما مهم است؟
برای افزایش آمار فروش باید تکنیکهای بیشتری درباره جذب مشتریان بدانید. برای تحقق این هدف میتوانید به صورت غیر حضوری در دوره آموزشی مهارتهای فروش و مذاکره با تدریس مهندس عابدزاده (مدیر عامل آکادمی پونک) شرکت نمایید.
منابع