5 دقیقه
امنیت سایت یک موضوع حیاتی برای هر کسب و کار آنلاینی محسوب میشود و فقدان امنیت اثرات جبرانناپذیری روی تجارت افراد میگذارد.
وردپرس به عنوان پلتفرمی ایمن برای راهاندازی سایت شناخته میشود. اما این کافی نیست! لذا کارهای بیشتری برای برقراری امنیت سایت باید انجام شود تا دست هکرها از نفوذ به سایت دور بماند.
در این مقاله راهکارهای متعددی برای تأمین امنیت سایت برایتان شرح میدهیم.
امنیت سایت چه اهمیتی دارد؟
برای تأمین امنیت سایت استفاده از وردپرس، انتخاب اولی است که پیشنهاد میکنیم. چون توسعه دهندگان وردپرس با بهروزرسانیهای مرتبی که برای این پلتفرم منتشر میکنند، این سیستم مدیریت محتوا را از حملات هکرها در امان نگه میدارند.
اما همهی اینها برای موضوع امنیت کافی نیست. در واقع هیچ کدام از پلتفرمها نمیتوانند 100٪ ایمن باشند و از آنجا که وردپرس بسیار محبوب است و بیش از 30% سایتهای اینترنتی را پوشش میدهد، هکرها سخت در تلاشاند تا راه نفوذ به آن را پیدا کنند.

روشهای برقراری امنیت سایت
در ادامه مقاله شما را با انواع روشهای کاربردی برای تأمین امینت سایت آشنا میکنیم.
1. انتخاب هاست با کیفیت
در واقع شما باید هاست سایت را به عنوان مکان فیزیکی کسب و کار خود در اینترنت، در نظر بگیرید.
هاست یا میزبان، مکانی است که سایت شما در آن زندگی میکند. به عبارت دیگر، اطلاعات سایت در سرورهای هاست ذخیره میشوند.
یک هاست با کیفیت روی امنیت سایت، عملکرد، رشد و توسعهی آن اثرگذار است. فراموش نکنید هاست، روی رتبهبندی در موتورهای جستجو نیز تأثیر زیادی خواهد گذاشت.
مزایای یک هاست خوب
هاست با کیفیت، برای پاسخگویی به تهدیدها و از بین بردن نواقص احتمالی، دائماً بهروز است و پشتیبانی آن هر لحظه برای کمک به سایتها آماده است؛ همچنین یک میزبان متعهد، بهصورت دورهای از اطلاعت شما Backup (یا نسخه پشتیبان) تهیه میکند.
2. نام کاربری و رمز عبور ایمن
اطلاعات ورود به سیستم را باید با دقت انتخاب کنید، چرا که این مسئله از ورود یک فرد غریبه به سایت شما جلوگیری میکند. بنابراین برای سایت وردپرسی خود، نام کاربری و یک رمز عبور قوی انتخاب کنید.
از عباراتی مثل Admin و 12345 برای نام کاربری و رمز عبور باید بپرهیزید، چون اولین تستی که برای نقض امنیت سایت و ورود به سایت شما انجام میگیرد، همین عبارات پیشپا افتاده هستند.
احراز هویت دو مرحلهای
این اصطلاح به فرآیند رمزگذاریِ دو مرحلهای اشاره دارد که باید هنگام ورود به سایت انجام شود. یعنی علاوه بر نام کاربری و رمز عبور، یک مرحلهی دیگر برای ورود اضافه میشود.
این اقدام تا مدت زیادی هکرها را از سایت دور نگه میدارد و برقراری امنیت سایت را افزایش میدهد.
احراز هویت دو مرحلهای، شامل استفاده از تلفن هوشمند یا دستگاه دیگری برای ورود به سیستم است.
نرم افزارها یا افزونههای احراز هویت دو مرحلهای، انواع مختلفی دارند که معروفترین آنها ارسال کد یکبار مصرف به گوشی موبایل است.
3. استفاده از Firewall
Firewall برنامهای است که به شما کمک میکند تا از انواع حملات ناخواسته به سیستم خود جلوگیری کنید. فایروال معمولاً روی کامپیوتر نصب میشود.
کنترل و ردیابی فعالیتهای ورودی، حملات، بدافزارها و سایر وقایع ناخواسته، همگی از وظایف فایروال است و هر چیزی که بهعنوان خطر محسوب شود را مسدود می کند.
در ویندوزهای 10 و 11 Firewall نسبتاً خوبی به عنوان پیشفرض فعال است. اما اگر از سیستمهای قدیمیتر استفاده میکنید، نرم افزار ESET NOD32 را پیشنهاد میدهیم.
زمانیکه از کامپیوتر خود استفاده نمیکنید و اینترنت سیستم فعال است، با زدن کلیدهای L + Windows دسترسی به سیستم خود را قفل نمایید.

4. بهروز بودن قالبها و افزونهها
بهروز بودن قالبها و افزونههای وردپرسی، یکی از بهترین نشانهها برای ایمنبودن آنها است.
توصیههای زیر به شما در انتخاب قالبها و افزونههای ایمن، کمک میکند:
- نظرات کاربران در مورد افزونهها یا قالبها را بررسی کنید تا از تجربه های آنها استفاده کنید.
- آخرین بهروزرسانی یک افزونه، نباید مربوط به چندین ماه یا چندین سال گذشته باشد.
- افزونهها را یک به یک نصب کنید تا در صورت بروز مشکل، آنرا سریعاً شناسایی کنید.
- قبل از بهروزرسانی هر افزونه یا قالب، حتماً Backup تهیه کنید.
- افزونهها و قالبهای خود را از منابع معتبری مانند CodeCanyon ،ThemeForest ،WordPress.org و سایتهای قابل اعتماد دریافت کنید.
افزونه وردپرسی All In One WP Security
افزونههای زیادی برای امنیت وردپرس وجود دارند. با این حال، ما افزونه All In One WP Security را پیشنهاد میکنیم که یک ابزار بسیار قدرتمند و محبوب برای سایتهای وردپرسی است.
All In One WP Security به گونهای طراحی شده تا امنیت بخشهای مختلف سایت وردپرسی را تامین کند و مانع نفوذ هکرها و عوامل مخرب شود. این افزونه را میتوانید از اینجا دانلود کنید.
5. عملکرد دسترسی به فایلها
همانطور که قبلاً گفتیم تمامی دادهها، اطلاعات و محتوای سایت در فضای هاست ذخیره میشوند و به هر یک از این دادهها، سطح دسترسی داده میشود.
دسترسیهای موجود برای یک فایل یا پوشه، تعیین میکند که چه کسی (یا کسانی) میتوانند آن را مشاهده و ویرایش کنند.
سطح دسترسیها با یک عدد سه رقمی نشان داده میشود و هر رقم یک معنی دارد: رقم اول مربوط به صاحب سایت است. رقم دوم مربوط به گروه (یا اعضای سایت) بوده و رقم سوم بهمعنی دسترسی عمومی است.
0 : به پرونده دسترسی ندارد.
1 : فقط میتواند پرونده را اجرا کند.
2 : میتواند پرونده را ویرایش کند.
3 : میتواند پرونده را ویرایش و اجرا کند.
4 : میتواند پرونده را بخواند.
5 : میتواند پرونده را بخواند و اجرا کند.
6 : میتواند پرونده را بخواند و ویرایش کند.
7 : میتواند پرونده را بخواند، ویرایش و اجرا کند.
بنابراین اگر به پروندهای سطح دسترسی 700 داده شود، به این معنی است که مالک (یا کاربر اصلی) میتواند فایل را بخواند، ویرایش و اجرا کند. اما بقیه افراد نمیتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
توجه: حین ایجاد تغییرات در سطح دسترسیها بسیار مراقب باشید. انتخاب مقادیر اشتباه (مثل 777) میتواند سایت را از کنترل شما خارج کند و صدمات جدی را به امنیت سایت و سئوی آن وارد نماید.
6. تبدیل پروتکل HTTP به HTTPS
HTTPS مخفف Hypertext Transfer Protocol Secure است که احتمالاً میشناسید. به طور خلاصه HTTPS نسخه امن HTTP است و باعث ایجاد امنیت دادههای سایت میشود.
در HTTP هر اطلاعاتی از سرور به مرورگر منتقل نمیشود، بنابراین هکرها به راحتی میتوانند به اطلاعات حساس (رمزهای عبور و اطلاعات کارتهای اعتباری) دسترسی پیدا کنند.
اما HTTPS این مشکل را حل میکند و دادههای کاربران را حین انتقال، رمزگذاری میکند، به همین دستیابی به دادهها محدود میشود و هکر نمیتواند به راحتی به دادهها دسترسی پیدا کند.
برای تغییر سایت خود به HTTPS ابتدا به یک گواهینامه SSL/TLS نیاز دارید.
تأثیرات HTTPS روی امنیت سایت و سئو
فعالسازی SSL روی دامنه، موارد زیر را بههمراه میآورد که روی تجربه کاربری اثرات مثبتی خواهند گذاشت و باعث میشوند امتیاز سئو افزایش یابد.
- HTTPS باعث اعتماد بیشتر کاربرانی میشود که از موتورهای جستجو وارد سایت شدند.
- پروتکل HTTPS باعث افزایش نرخ کلیک در نتایج موتورهای جستجو میشود.
- HTTPS باعث ایجاد فضایی امن برای تبادل اطلاعات کاربران میشود.
7. محدود کردن تعداد کاربران سایت
اگر سایت وردپرسی خود را به صورت انفرادی اداره میکنید، نیازی نیست نگران این مرحله باشید! فقط حواستان باشد به شخص دیگری اجازه دسترسی به پیشخوان سایت را ندهید.
پیشنهاداتی برای کنترل کاربران سایت
- به کاربران دسترسی مشخصی دهید. یعنی برای نویسندگان، دسترسی مرتبط با “نویسنده” بدهید تا نتواند به قسمتهای دیگر سایت، دسترسی داشته باشد.
- رمز عبور کاربران را پایش کنید و آنها را به استفاده از رمزهای عبور قوی تشویق نمایید.
- کاربرانی که از سایت خارج شدهاند یا دیگر نیازی به دسترسی ندارند، حساب کاربریشان را غیرفعال کنید.

8. تهیه نسخه پشتیبان (دورهای)
اگر بخواهیم یک راه حل فوقالعاده برای محافظت از سایت معرفی کنیم، تهیه نسخه پشتیبان بهصورت دورهای است. یعنی هفتهای یکبار از تمامی اطلاعاتتان Backup بگیرید.
اگر روشهای قبلی را بهطور کامل اجرا کنید، اما «تهیه نسخه پشتیبان» را از قلم بیندازید، عملاً برای امنیت سایت هیچکاری نکردهاید.
بنابراین یک برنامهریزی امنیتی جامع به شما کمک میکند تا برای بدترین حالتها آماده باشید! Backup منظم از سایت، سادهترین و بهترین راه برای محافظت از سایت در صورت بروز مشکلات احتمالی است.
در آخر
روشهایی که در این مقاله بررسی کردیم به افزایش امنیت سایت شما و جلب اعتماد کاربرانتان کمک میکند. اما همواره مراقب باشید! هیچ سایتی در جهان نیست که امنیت 100% داشته باشد، بنابراین سایت خود را دست هر کسی نسپارید.
اگر برای برقراری امنیت سایت با چالشی روبهرو هستید، میتوانید نحوهی پیادهسازی اقدامات لازم را در دوره آموزشی امنیت سایت ببینید و همزمان روی سایت اجرا کنید.
منبع