6 دقیقه
از جمله وظایف کارشناس سئو پیروی از روشهای اصولی برای بهبود تجربه کاربری و ارتقا رتبهی صفحات سایت در نتایج گوگل است. در این مقاله قصد داریم از زوایای خاصی شما را با متخصص سئو آشنا کنیم.
وظایف کارشناس سئو چیست؟
قبل از آن که به تشریح وظایف کارشناس سئو بپردازیم اول باید بدانیم سئو چیست و چند نوع دارد.
SEO فرآیند آمادهسازیِ یک سایت برای قرارگیری در نتایج موتورهای جستجو و دسترسیِ آسان تر کاربران به مطالب سایت است. در ابتدا (اوایل سال 2000) سئو ساده بود، اما با گذشت سالها، فرآیند جستجوگرها پیچیده شده است.
یکی از وظایف کارشناس سئو این است که هنگام بهینهسازی یک سایت برای موتورهای جستجو، باید صدها قانون را در نظر بگیرد تا فاکتورهای مختلف رتبه بندیِ موتور جستجو را برآورده کرده و در عین حال کاربران خود را راضی نگه دارد.
برای سهولت در کار، صنعت سئو با انواع روشها و ابزارها ارائه شده است. هر روش، تعدادی از قوانین SEO را پوشش میدهد.
مهم است درک کنیم که این زیرمجموعههای SEO فرایندهای متفاوتی نیستند، بلکه فقط راهی برای شکستن یک فرآیندِ پیچیده به چندین فرآیند کوچکاند که مدیریت آنها آسانتر شود.
انواع مختلف سئو عبارتند از:
- سئو تکنیکال (Technical SEO)
- سئو داخلی (On-Page SEO)
- سئوی محتوا (Content SEO)
- سئو خارجی (Off-Page SEO)
- لوکال سئو یا سئو محلی (Local SEO)
- سئوی موبایل (Mobile SEO)
- سئو فروشگاهی (E-commerce SEO)
از میان 7 گروه بالا، مهمترین بخشهای سئو به Off-Page ،On-Page و Technical خلاصه میشوند.
اگر تازهوارد هستید و میخواهید به حوزهی سئو وارد شوید، ممکن است در جستجوی خود به اصطلاحات زیر برخورد کنید:
- SEO کلاه سفید
- SEO کلاه سیاه
آیا سئو کلاه سیاه، نوعی سئو است؟
برخی افراد سئو کلاه سیاه را نوعی سئو میدانند و این باعث ایجاد سردرگمی برای مبتدیان میشود. SEO کلاه سیاه اصطلاحی است که برای توصیف اقدامات انجام شده برای فریب الگوریتمهای موتورهای جستجو استفاده میشود.
گاهی اوقات افراد زیادی ایدههایی را در مورد چگونگی ایجاد لینکهای انبوه برای بهبود رتبهبندی یک سایت در Google ارائه میدهند که یک روش اسپم است. این روشها خلاف دستورالعملهای Google است و باید از آنها اجتناب شود.
تنها نتیجه پیروی از تکنیکهای کلاه سیاه این است که رتبهبندی و اعتماد گوگل نسبت به سایت از دست میرود و مجازات گوگل حاصل خواهد شد که شانس رسیدن به هرگونه رتبهبندی در موتورهای جستجو را کاهش میدهد.
سئو کلاه سفید، کار کنید
تمام روشهای توصیف شده برای White Hat SEO یا همان «سئو کلاه سفید» را سعی کنید بخوانید و اگر آنها را به درستی دنبال کنید، در نهایت میتوانید در موتورهای جستجو رتبهی بالایی کسب کنید.
کارشناس سئو کیست؟
کارشناس یا متخصص سئو به شخصی گفته میشود که اشراف کافی برای نوشتن استراتژی و پیشبرد اهداف سئو با روشهای قانونی و اصولی داشته باشد. یک کارشناس سئو با رفتار الگوریتمهای گوگل آشنا است و میداند اجرای چه اقداماتی، مطابق با دستورالعملهای گوگل است.
وظایف متخصص سئو
بهطور کلی کارشناسان سئو عملیات بهینهسازی سایت که شامل تولید محتوا و لینکسازی است را انجام میدهند. در قسمت زیر به خلاصهای از وظایف کارشناس سئو میپردازیم:
- بهینهسازی محتوا، صفحات کپی و صفحات فرود (Landing page) برای موتور جستجو
- انجام تحقیقات مداوم در مورد کلمات کلیدی از جمله: کشف و گسترش آنها
- تحقیق و اجرای صحیح قوانین سئو برای موفقیت در نتایج طبیعی گوگل
- بررسی بک لینکهای موجود و تدوین استراتژی لینک سازی در منابع معتبر
یک کارشناس سئو برای بهروز ماندن اطلاعاتش باید به صورت مستمر مباحث آموزش سئو را دنبال کند.
همهی وظایف کارشناس سئو
- انجام تستها، آزمایشها، جمعآوری و تجزیه و تحلیل دادهها و نتایج
- مشورت دادن در تقسیم هزینهها، فعالیتها، باقیماندهی بودجه و برآورد هزینههای ماهانه
- اصلاح سئوی صفحات کپی و صفحات فرود
- بهینهسازی محتوای موجود طبق توصیههای سئو
- شناسایی، تجزیه و تحلیل لینکهای تبلیغاتی رقبا
- توانایی تدوین و اجرای استراتژی لینک سازی
- کار با تیم توسعه وب (یا برنامهنویسان)
- کار با تیم بازاریابی محتوا برای سئو کردن و جهتدهی صحیح به محتوا
- ایدهپردازی در جهت بهبود کلمات کلیدیِ هدف
- توانایی اعمال تغییرات در معماریِ سایت، محتوا و لینک سازی
- آشنایی با فروش، تبدیل و جذب مشتریان آنلاین
- تسلط به ابزارهای تجزیه و تحلیل سایت مثل: Google Analytics
- مسلط به ابزارهای حرفهای سئو به عنوان مثال: Moz ،Ahrefs ،Semrush
- آشنا به تست A/B
- آشنا به HTML ،CSS و JavaScript
- آگاهی از فاکتورهای رتبهبندی و الگوریتمهای موتور جستجو
- بهروز بودن دانش سئو طبق آخرین روشها و تکنیکهای استاندارد
سئوی واقعی فقط به کلمات کلیدی نیاز ندارد بلکه به مؤلفه های مختلفی که بخشی از یک استراتژی مناسب برای SEO هستند، نیازمند است. برای درک بهتر موارد بالا در مورد وظایف کارشناس سئو و مسئولیتهایی که یک متخصص سئو هر روز بر عهده دارد، در ادامه مقاله همراهمان باشید.
تحقیق روی کلمات کلیدی
گوگل به طور مداوم در الگوریتمهایی که نحوهی کار سایتها را تعیین میکنند، تغییراتی ایجاد میکند، اما کلمات کلیدی همچنان نقطهی شروع بیشتر جستجوها هستند.
یکی از وظایف کارشناس سئو انجام تحقیقات بر روی کلمات کلیدی برای تعیین محبوبیت، رقابت و ارتباط آنها است؛ بنابراین میتوانید بهترین لیست ممکن را برای کلمات کلیدی ایجاد کنید تا روی آنها متمرکز شوید.
منظور از محبوبیت و رقابت، سختیِ کلمه کلیدی است. هر کلمه کلیدی دارای امتیاز سختی، بین 0 تا 100 است که هرچه عدد بیشتر باشد، کلمه سختتر خواهد بود.
بهینهسازی محتوا
هدف اصلی در وظایف کارشناس سئو این است که محتوای با کیفیت، خوانا، تمیز، لینکهای داخلی اصولی و صفحاتی که به سرعت بارگیری میشوند را، به کاربران ارائه دهد. این وظایف شامل آزمایشهای مختلفی برای بهبود نرخ تبدیل در هر صفحه میشود.
لینک سازی
Google نه تنها به سایت و محتوای شما نگاه میکند، بلکه به آنچه دیگران درباره شما “میگویند” نیز نگاه دارد. منظور ما از “میگویند” لینکهایی است که از سایتهای دیگر به سایت شما هدایت میشوند.
وقتی سایر سایتها به سایت شما لینک میدهند، در واقع یک رأی اعتماد به محتوای شما است و یکی از آن مواردی است که Google هنگام رتبهبندیِ در نظر میگیرد.
بنابراین بخشی از وظایف کارشناس سئو جستجوی فرصتهایی است تا سایتهای دیگر را به صورت اصولی با سایت اصلی لینک کند.
البته لینک سازی فقط در خارج سایت نیست و قسمت مهم لینک سازی در داخل سایت و مقالاتی که نوشته میشود، اتفاق میاُفتد.
لینک سازی داخلی دارای چهارچوب مشخصی است و انواع انکر تکستها را شامل میشود.
تجزیه و تحلیل ترافیک و آمار سایت
تنها راه برای دانستن اینکه چه محتوایی مفید بوده است، تجزیه و تحلیل سایت است. از وظایف کارشناس سئو این است که به طور منظم تجزیه و تحلیلها را بررسی کند تا برای بهبود عملکرد سایت، صفحات فرود و کلمات کلیدی تصمیمات آینده را اتخاد نماید.
ضمن اینکه دانستن منابع ورودی به سایت، بسیار اهمیت دارد و باید مشخص شود سهم موتورهای جستجو (مثل گوگل، بینگ و یاندکس) چقدر بوده است.
بهینهسازی برای موبایل
یگی دیگر از وظایف کارشناس سئو بهینهسازیِ سایت برای موبایل است، اما احتمالا برای شما یک کار مستمر نخواهد بود. چرا که بهینهسازی اصولی سایت برای دستگاههای تبلت و موبایل، معمولا با یکبار بررسی انجام خواهد شد. اما بهتر است به صورت دورهای با تحلیل اطلاعات در Google Search Console بررسی شوند.
همیشه آگاه و بهروز
صحبت کردن و تحقیق در مورد تغییرات و آپدیتهای گوگل، بخشی از وظایف کارشناس سئو است. خواندن مقالات معتبر، وبلاگها و انجمنها منابع بسیار عالی برای بهروز ماندن یک متخصص سئو است.
الگوریتمها و دستورالعملهای گوگل بهطور مداوم در حال تغییر هستند و یک کارشناس سئو باید بداند چه بهروزرسانیهایی در این زمینه اتفاق افتاده است تا غافلگیر نشود.
متمرکز در طول روز
در دنیای پرسرعت امروز اتفاقات زیادی پیش میآیند تا حواس شما را پرت کنند. با توجه به تنوع وظایف کارشناس سئو، حفظ تمرکز کلید کارهای روزمره خواهد بود.
هماهنگی با سایر تیمها
اگرچه شما به عنوان یک متخصص سئو اطلاعات زیادی در اختیارتان قرار میگیرد، اما احتمالاً زمان قابل توجهی را صرف کار با تیمهای دیگر خواهید کرد که بخشی از بازاریابی دیجیتال است، از جمله:
همکاری با تیم بازاریابی شبکههای اجتماعی
ترکیب بازاریابی شبکههای اجتماعی و سئو بسیار عالی میشود. با توجه به وظایف کارشناس سئو، احتمالا با تیم شبکههای اجتماعی همکاری خواهید کرد تا به افزایش آگاهی و شناخت مردم نسبت به برندتان کمک کنید (چیزی که Google هنگام رتبهبندی شما در نظر میگیرد).
همکاری با تیم روابط عمومی
این همکاری شامل انتشار تبلیغات است و احتمالاً شما به عنوان یک کارشناس سئو با تیم روابط عمومی کار خواهید کرد تا مطمئن شوید هر محتوایی که آنها تولید میکنند برای سئو بهینه شده است.
همکاری با تیم بازاریابی محتوا
از وظایف کارشناس سئو همانند تیم روابط عمومی، اطمینان حاصل کردن از بهینهسازیِ محتوا توسط بازاریابان محتوا است. در نتیجه شما بخشی از تیم استراتژیِ محتوا خواهید بود.
همکاری با تیم توسعه وب (برنامهنویسان)
نتایج عالی در سئو بدون ساختار خوب در پشت صحنهی سایت، اتفاق نمی اُفتد. یک متخصص سئو میبایست با تیمی که صفحات فرود را میسازند، کار کند تا مطمئن شود صفحات تمیز و سریع بارگذاری میشوند.
یک روز معمولی در زندگی کارشناس سئو
یک روز معمولی برای اکثر فعالان و متخصصان سئو، به ترکیب «وظایفی که اشاره شد و اقداماتی که در لحظه پیش میآید» خلاصه میشود.
به عنوان مثال، هنگامی که یک سایت جدید در مرحله برنامهریزی است، متخصص سئو زمان بیشتری را صرف تحقیق در مورد کلمات کلیدی خواهد کرد.
یک کارشناس سئو میتواند به یکی از سه روش زیر کار کند:
- برای کارفرما (درون سازمانی)
- مشتری (مستقل)
- برای خودش (کسب و کار شخصی)
اگر علاقهمند هستید صفر تا صد سئو و راهاندازی کسب و کار آنلاین را با متد مهندس عابدزاده بیاموزید، دوره آموزشی سئوکاران وبمستر بهترین انتخاب برای شما است.
مشاغلِ بزرگ میدانند که اگر بخواهند در صفحه اول نتایج موتورهای جستجو باشند، به کسی نیاز دارند که چیزی بیش از اصول اولیه سئو را بداند. بنابراین برای تحقق این امر، کارفرمایان به کارشناسان کاربلدِ سئو که میتوانند با مهارتهای اثبات شده، یک تیم سئوی حرفهای را تشکیل دهند، نیازمند هستند.
امروزه در ایران، بازار کار سئو به علت اینترنتیشدن مشاغل بهمنظور افزایش فروش اینترنتی و ارائهی خدمات آنلاین، افزایش پیدا کرده است. در نتیجه تقاضا برای جذب متخصصان سئو زیاد است.
در آخر
اکنون با مطالعه این مقاله متوجه شدهاید که چه کسی متخصص سئو است. اگر سوالی پیرو وظایف کارشناس سئو برایتان باقی مانده از قسمت نظرات بپرسید تا راهنمایی کنیم.
منابع
واقن تو این دوره لازمه که همه مبتدی هم شده سئورو یاد بگیرن 👌🏻👍🏻
سلام خسته نباشین
عالی نوشتین
بنده متاهل هستم و از منزل دورکاری تولیدمحتوا و لینکسازی انجام میدم و خداروشکر درامد رضایت بخشی دارم
مقاله درست و کاملی نوشتی خانم صالحی . تبریک 👏
عرض سلام و درود مطالب بسیار مفید و ارزشمندی بود ممنون
محتواای جامعی بود . دستتون درد نکنه