6 دقیقه
الگوریتم RankBrain یک برنامه (هوش مصنوعی) برای کمک به Google به منظور درک عباراتِ جستجو شده است که در سال 2015 رسما اعلام شد این فناوری جدید در رتبهبندیهای گوگل تاثیرگذار خواهد بود.
این الگوریتم به Google کمک میکند تا نتایج جستجو را پردازش کرده و نتایج جستجوی مرتبط تری را برای کاربران فراهم کند. اگر الگوریتم رنک برین با جملهای روبرو شود که نتواند آنرا تشخیص دهد، میتواند معنی را با جملات یا کلمات مشابه حدس بزند و نتیجه را بر اساس آن فیلتر کند و به ما نشان دهد.
الگوریتم RankBrain چگونه کار میکند؟
نتایج جستجوی گوگل طی چند سال گذشته به طرز چشمگیری تغییر کرده است. اکنون محتواهای غنی، دقیق و با مفهوم وجود دارد. موتور جستجو روز به روز کاملتر میشود.
اما گوگل یک هدف همیشگی دارد. میخواهد در کمترین زمان ممکن بهترین نتایج را را به کاربر ارائه دهد. بنابراین هنگام جستجو توسط کاربر، بلافاصله چندین نتیجه را نشان میدهد.
الگوریتم RankBrain بسیار کارآمد است زیرا میتواند آنچه را کاربران جستجو میکنند بیاموزد. علاوه بر این، عبارات وارد شده را به خاطر میآورد یا زمان صرف شده در صفحات خاص را تجزیه و تحلیل میکند.

این الگوریتم با استفاده از یادگیری ماشینی و دادههای جمعآوریشده در مورد کاربر، میتواند اطلاعات بهتری تنظیم کند و همچنین اهداف کاربر را حدس بزند و موضوع سایتهای نمایش داده شده را برای حل سوال کاربر، مطابقت دهد.
در گذشته، اگر یک عبارت را جستجو میکردید سریعاً میلیونها صفحه به شما نمایش داده میشد که کلمات کلیدی بهصورت انبوه در آنها قرار داشت. اما امروز داستان عوض شده است و گوگل میخواهد اطلاعات صحیح و بدون مشکلی را به ما ارائه دهد.
در گذشته، سایتها چگونه سئو میشدند؟
با گنجاندن کلمه کلیدی و تکرار بیش از حد آن در متن، سعی در فریب گوگل را داشتند که اتفاقا موفق هم بودند! اما این ترفند اکنون با معیار “چگالی کلمات کلیدی” بررسی و اگر بیش از حد استفاده شود امتیاز منفی دارد.
امروز دیگر مثل گذشته نیست. اکنون Google فقط متن و کلمات کلیدی سایت شما را بررسی نمیکند. امروزه، اصلِ محتوا نیز نقش مهمی دارد زیرا Google میخواهد بفهمد منظور کاربر از عبارتی که جستجو میکند چیست.
به عنوان مثال وقتی “سئو چیست” را سرچ کنیم، گوگل نتایجی که در آنها عبارت “سئو چیست” پُر شده باشد را به ما نشان نمیدهد. زیرا الگوریتمهای گوگل، جستجوی ما را به روشی خاصی تفسیر میکنند.
وقتی عبارتِ “سئو چیست” را جستجو میکنید، چه چیزی میخواهید؟ شما میخواهید بدانید سئو چیست و به چه معناست. Google این را میداند و بنابراین در ابتدا مرتبط ترین نتایج جستجو را برای سوالِ شما نشان میدهد.
Google اکنون میتواند بهراحتی سوالات کاربران را درک و تفسیر کند و با الگوریتم RankBrain یک قدم جلوتر از همیشه پیش برود. همانطور که گفتیم الگوریتم رنک برین یک الگوریتم یادگیریِ ماشین است که از هوش مصنوعی (Ai) برای تفسیر سوالات و نتایج جستجو استفاده میکند.
الگوریتم رنک برین جستجوهای دشوار و پیچیدهای را انجام میدهد، آنها را با جستجوها و نتایج قدیمی مقایسه میکند تا هدف کاربر را بهتر درک کند. الگوریتم RankBrain به طور کامل سوالات و نتایج جستجو را دوباره مرتب کرده و آنها را با سوالات جستجو شدهی فعلی مقایسه میکند.
این سیستم در عبارات جستجو شده، الگوهایی را تشخیص میدهد که درک آنها دشوار است و سپس نتایج مناسبی را پیدا میکند تا Google بتواند همچنان بهترین نتایج را برای عبارات و سوالات جدید ارائه دهد.
موتور جستجو میخواهد رضایت کاربر را جلب کند و همیشه بهترین نتایج را پیدا میکند، زیرا مهم نیست که عبارات یا سوالات جستجو شده چقدر برایش دشوار یا پیچیده است.
اگرچه گوگل هیچوقت نحوه عملکرد الگوریتمهای خود رو به صورت کامل توضیح نداده اما اکنون میدانید الگوریتم رنک برین چیست.
همانطور که میدانیم کاربران این روزها سوالات زیادی را جستجو میکنند و خب از گوگل توقع پاسخ دارند. هرچه قدر هم که سوالاتشان نامفهوم باشد خیلی کم پیش میآید که گوگل در نتیجهی جستجو، صفحهای خالی را نمایش دهد و بگوید “هیچ موردی یافت نشد!”
برای مثال بیایید تصور کنیم که همچین سوالی (مثل عبارت زیر) توسط کاربر جستجو شده است.
“برچسب مصرف کننده در بالاترین سطح یک زنجیره غذایی چیست”
همین طور که میبینید گوگل با کمکِ الگوریتم RankBrain جنبه های مختلف پرس و جو و سایر جستجویهای شبیه به آن را در مورد همان موضوع، ترکیب میکند. با تشکر از RankBrain، پرسش جستجوی پیچیده منجر به نتایج عالی شد 🙂
کاربر احتمالاً میخواست بداند که مصرفکننده در کدام زنجیره غذایی قرار دارد. اینجا در بین ده10 لینک اول قطعاً به تمامی سوالات کاربر در این زمینه پاسخ داده میشود. بنابراین الگوریتم رنک برین سوالات جستجو شدهی پیچیده را با سوالات مشابه و سادهتر مقایسه میکند و بهترین نتایج را در کمتر از نیمثانیه نمایش میدهد.
یادگیری ماشین و هوش مصنوعی برای الگوریتم رنک برین
اگر واقعاً میخواهید الگوریتم RankBrain را درک کنید، باید با یادگیریِ ماشین و هوش مصنوعی کنار بیایید، زیرا هر دو نقش مهمی دارند و نحوه کار RankBrain و Google را تعیین میکنند.

یادگیری توسط ماشین (Machine Learning) چیست؟
این سیستم، از الگوها و رفتارهای شناخته شدهی متداول، برای پیش بینیِ نتایج استفاده میکند.
فرض کنید عبارت “یادگیری ماشین” را جستجو کردیم اما در نتایجِ جستجو چیزی که مدنظرمان بود را پیدا نکردیم.
پس باید جستجوی خود را تغییر دهیم. اکنون عبارت “یادگیری ماشین چیست” را وارد میکنم. این عالی است! این دقیقاً همان چیزی است که به دنبال آن میگشتیم. Google این مورد را بعداً به خاطر میآورد. نتایج و رفتار کنونیِ ما، در جستجوی بعدیِ کاربران در نظر گرفته خواهد شد.
از آنجا که من روی هیچ یک از نتایج اولیهی جستجو کلیک نکردم، موتور جستجو میداند که نتایج غلطی را ارائه داده است. سپس درخواست خود را تغییر دادم و به نتایجی که میخواستم رسیدم، اینجاست که الگوریتم RankBrain تاثیر خودش رو نشان میدهد.
اکنون Google هر دو پرسش را با یکدیگر ترکیب میکند تا نتایج “یادگیری ماشین چیست” را در هنگام جستجوی عبارت “یادگیری ماشین” به کاربران نمایش دهد.
چرا یادگیریِ ماشین مهم است؟
همانطور که اشاره شد یادگیری ماشین تأثیر عمدهای در نتایج جستجو گذاشته است. اگر محتوای نمایش داده شدهی شما پاسخگوی نیازهای کاربران نیست، باید از رتبهی خود خداحافظی کنید. چو با کمک این فناوری، فقط بهترین نتایج به کاربر ارائه میشود.
هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) چیست؟
طبق تعریفِ خود گوگل، قرار است هوش مصنوعی به رایانهها کمک کند تا مانند انسان نسبت به وظایف خاصی واکنش نشان دهند و این با الگوریتم رنک برین ارتباط برقرار میکند، زیرا این سیستم میخواهد درک کند که چگونه کاربران واقعی با Google تعامل دارند. بنابراین یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی همواره در کنار گوگل هستند.
چرا الگوریتم RankBrain مهم است؟
الگوریتم رنک برین سومین سیگنال مهم برای رتبهبندی است. در سال 2015، “گرگ کورادو” از محققان در این زمینه، از “بلومبرگ” کارشناس ِ گوگل خواست تا این الگوریتم را به طور رسمی معرفی کند.
الگوریتم RankBrain یک فرایند یادگیری ماشین است، یک فناوری AI که به طور مستقل کار میکند و به طور مداوم در حال پیشرفت است.
طبق گفتهی “گرگ کورادوی” این الگوریتم سومین سیگنال مهم در موتور جستجو است و عامل مهمی در رابطه با نتایج باکیفیت بهحساب میآید. اگر RankBrain را نادیده بگیرید، رتبهبندی عالی و ترافیک باکیفیت خود را در معرض خطر قرار دادهاید.
سه عامل مهم رتبهبندی
محتوا، بک لینک و الگوریتم RankBrain سه عامل مهم رتبهبندی بهحساب میآیند. به همین دلیل اگر میخواهید ترافیکِ خوبی را به سایت خود هدایت کنید، نباید RankBrain را نادیده بگیرید.
Google برای هرعبارتِ جستجوشده، از RankBrain استفاده میکند پس در رتبهبندی موثر است. در سال 2015، فقط 15٪ از جستجوها تحت تأثیر RankBrain قرار میگرفتند. ولی گوگل در سال 2016 اعلام کرد از این پس الگوریتم RankBrain جزو فاکتورهای اصلیِ رتبهبندی خواهد بود. اکنون RankBrain و فرایند یادگیری ماشین برای هر جستجویی اعمال میشود که سببشده بسیاری از نتایجِ جستجو، نتایج کاملاً متفاوت و بهتری نسبت به چند سال پیش باشند.

دو روش برای نزدیک شدن به الگوریتم RankBrain
همانطور که چندین بار اشاره کردیم RankBrain بر نتایج جستجو تأثیر میگذارد و طبق گفته ی خودِ گوگل، سومین عامل مهمِ رتبهبندی است. میخواهیم به دو استراتژی کارآمد برای رسیدن به صفحهی اول نتایج بپردازیم:
-
تشخیص هدف کاربر در ازای هر جستجویی که میکند
قصدِ کاربر مهمترین عامل برای سئو و الگوریتم RankBrain است. فرایند یادگیری ماشین زمینهی جستجوی کاربر را در نظر میگیرد. مثالهای بالا نشان میدهد که دید کاربر، نقش تعیینکنندهای در ارائهی نتایج جستجو دارد. اگر قصدِ کاربر را درک نکنید، احتمالاً وقت و هزینهی زیادی را هدر خواهید داد.
باید از اصطلاحات مترادف در محتوا استفاده کنید تا قصد و هدف کاربر را شناسایی نمایید. Google مرتباً نکاتِ ریزی به ما ارائه میدهد، اما هیچ دستورالعمل روشنی ندارد، بنابراین خودمان باید بفهمیم چگونه میتوانیم از این سیستم به نفع خود استفاده کنیم.
-
تولید محتوای طولانی و مرتبط
هنگامی که هدف کاربر را درک کردید، باید محتوای مناسب تولید کنید. الگوریتم RankBrain همان هدفی که مد نظر گوگل است را دارد. میخواهد در اولین تلاش، بهترین نتیجهی جستجو را به کاربر ارائه دهد.
اگر محتوای شما مشکل کاربر را برطرف نکند، قطعاً در نتایج بعدی، در رتبهی پائینی قرار خواهید گرفت. در واقع خیلی ساده است. وقتی نوبت به رتبهبندی میرسد مهمترین چیز، محتوا است. اگر محتوا با موضوعی که کاربر در حال جستجوی آن است، مرتبط نباشد، هیچ ترافیکی ایجاد نخواهید کرد.
وقتی گوگل با الگوریتم RankBrain متوجه شود که محتوای نمایش داده شده مفید نیست، نمایش آن در نتایجش را متوقف میکند، پس طبیعتاً انتظار رتبهی بالا را نباید داشت.
خب این چه معنایی دارد؟
ما باید مقالات مفصل و طولانی بنویسیم. باید مشکل کاربر را به خوبی حل کنیم تا دیگر نیازی به فراخوانی نتیجهی دیگری نداشته باشد. به نقل از Backlinko: طولانیبودن مقاله در رتبهبندیِ آن در نتایج جستجو، تأثیرگذار است.
پس باید از محتوای تقریباً 2000 کلمهای و مفید استفاده کنیم. این به معنی آن نیست که محتوای 10000 کلمهای تولید کنیم و انتظار رتبهی 1 نتایج را داشته باشیم!
در آخر
گوگل الگوریتمهای خود را تقریباً دو بار در روز، یعنی حدود 600 بار در سال تغییر میدهد. پس شما نمیتوانید Google را دقیق تفسیر کنید. ما فقط میتوانیم بفهمیم چه چیزی از نظر Google به معنایِ “خیلی خوب” است.
الگوریتم RankBrain یکی از تغییرات مهم گوگل در سالهای اخیر بوده است. با درک آن میتوانید مطالب سایت خود را بهینهتر بنویسید و تغییرات و نوسانات نتایج جستجو را بیشتر درک کرد.
منابع:
عالی بود ممنون از سایت خوبتون