8 دقیقه
امروزه با وجود وردپرس هر کسی میتواند بدون داشتن دانشِ طراحی، توسعه و کدنویسی سایتی برای خودش داشته باشد. اما داشتن سایت کافی نیست! بلکه بالا آوردن سایت در گوگل باید هدف اصلی پس از راهاندازی سایت باشد.
درست زمانیکه سایت جدیدی توسط افراد مختلف ساخته میشود، یک سوال مشترک در ذهن آنها زنگ میزند. سوال این است: چگونه در سرچ گوگل اول باشیم؟
برای شمایی که تصمیم دارید یک سایت جدید بسازید، جالب است همین ابتدای کار بدانید زمان مورد نیاز برای راهاندازی سایت حداکثر 2 ساعت است، اما بالا آوردن سایت در گوگل و محبوب شدن برند شما، همواره مستلزم زمان، تلاش و دقت در اجرای برنامههای سئو میشود.
در این مقاله میخواهیم نکات مهمی برای بالا آوردن سایت در گوگل را به شما بگوییم.
13 نکته طلایی برای بالا آوردن سایت در گوگل
واضح است که سئو روز به روز در حال گستردهتر شدن است و هدف ما در این آموزش، آشنا کردن شما با 13 نکته کلیدی و مهم در خصوص بالا آمدن سایت در صفحه اول گوگل خواهد بود.
1. دقت در انتخاب نام دامنه
برای ایجاد یک سایت، اولین چیزی که شما نیاز دارید نام دامنه است. نام دامنه یکی از فاکتورهای رتبهبندی است و موتورهای جستجو (نظیر گوگل) برای فهمیدن اینکه محتوای سایت شما در مورد چیست، آن را مورد بررسی قرار میدهند.
اگر نام دامنهای را برای سایت خود ثبت یا هنوز انتخاب نکردهاید، در اینجا چند نکته برای کمک به شما وجود دارد:
- سعی کنید نام دامنهای که انتخاب میکنید آسان باشد تا در ذهن کاربر بماند.
- اگر در حال ایجاد سایت برای مشاغل خاصی هستید، نام دامنه شما باید با نام شرکت مورد نظر مطابقت داشته باشد. مثلا :YourCompanyName.com
- اگر میخواهید یک سایت شخصی برای خودتان راهاندازی کنید، چیزی شبیه به YourName.com میتواند یک انتخاب عالی باشد.
- اگر هدف شما بازدیدکنندگان داخلی یا محلی هستند، استفاده از پسوند دامنهی “محلی” مانند ir. (که برای ایران است) انتخاب خوبی تلقی میشود و برای بالا آوردن سایت در گوگل نیز کافیست.
- اگر هدف شما اعتبار بیشتر و بازدیدکنندگان بینالمللی است، سعی کنید از پسوند دامنه “عمومی” مانند org .com .net. استفاده نمایید.
2. تهیۀ میزبان (Host) خوب
گوگل سرعت سایت را به عنوان یک عامل مهم رتبهبندی در نظر میگیرد. بازدیدکنندگان اکثراً عجله دارند و انتظارشان این است که صفحات سایت در عرض چند ثانیه بارگیری شوند. بنابراین Google سعی میکند نتایجی ارائه دهد که این نیاز کاربران را برآورده کند.
یکی از بهترین اقداماتی که از روز اول بایستی برای بالا آوردن سایت در گوگل انجام دهید، انتخاب یک ارائه دهنده معتبر و مطمئن خدمات میزبانی (Host) است که میتواند سرعت خوب و پایداری را به شما ارائه دهد.

3. تحقیق اصولی کلمات کلیدی
چگونگی تحقیق مورد کلمات کلیدی، قسمت بزرگی از سئوی سایت شما است. ابتدا باید ایدۀ واضحی از اصطلاحات اصلی و موضوعاتی که میخواهید در آنها به رتبههای اول برسید، داشته باشید.
ابزارهایی وجود دارند که کلمات کلیدیِ خوبی به شما پیشنهاد میکنند و اطلاعات مربوط به میزان ترافیک سایتتان را به شما میدهند. اکثراً برای استفاده از آنها باید هزینهی اشتراک پرداخت کنید؛ اما برای شروع میتوانید به صورت رایگان از Google Keyword Planner که مربوط به ابزار Google Ads است، استفاده کنید.
هنگام انتخاب کلمات کلیدی خود، واقعبین باشید! سئو یک رقابت است و یک سایت کاملاً جدید، امکان رقابت در کلمات کلیدیِ محبوب و دشوار را ندارد.
کلمات کلیدی خاصی را پیدا کنید که چند سیلابسی یا طولانی باشند. این نوع کلمات، رقابت کمتری دارند و دستیابی به آنها در زمان محدود، امکان پذیر است.
شما با رتبهگیری در کلمات طولانی میتوانید به مرور زمان، بالا آوردن سایت در گوگل را محقق کنید و به کلمات رقابتی و کوتاهتر نزدیک شوید. پس یادتان باشد در سئو نباید عجله کرد.
4. بهینهسازی معماری سایت
اگر قصدتان ساخت سایتی ساده با چند صفحه است، ممکن است این موضوع، مهم به نظر نرسد. اما این هوشمندانه است که از قبل، برای طراحی معماریِ سایت خود، برنامهریزی کنید تا در نهایت ساختاری مناسب و عامهپسند داشته باشید.
در اکثر سایتها، معماری سایت ساختاری هرمی دارد. نمیخواهیم بگوییم که حتماً باید از همان ساختار استفاده کرد اما یکی از روشهای معمول، همین ساختار هرمی است که در تصویر زیر مشاهده میکنید.

در سایتهایی که ساختار هرمی دارند، صفحه اصلی در بالاترین نقطه قرار میگیرد و صفحات مهم دیگر (معمولاً همان صفحاتی که در فهرست اصلی شما قرار دارند) درست در زیر صفحه اصلی طبقهبندی میشوند.
ردههای پائینتر هرم، زیر مجموعهها و صفحات بعدی، اضافه میشوند.
در کل باید سبکی ساده و مناسب را در نظر بگیرید تا کاربر وقتی وارد سایت شما شد، برای پیدا کردن قسمتهای مختلف دچار سردرگمی نشود و همه چیز سر جای خودش باشد.
5. بهینهسازی URL
هنگامی که الگوریتمهای موتور جستجو در تلاش هستند تا تعیین کنند جایگاه یک سایت کجاست، یکی از فاکتورها، URL است. بنابراین برای بالا آوردن سایت در گوگل باید تکتکِ فاکتورها از جمله URL را با دقت بررسی کرد.
URL، آدرس هر صفحه از سایت شما در فضای اینترنت است. هر URL در سایت، با نام دامنه اصلی شروع میشود. به عنوان مثال آدرس زیر مربوط به صفحه اصلی سایت آکادمی پونک است:
poonak.org
سایر صفحات سایت نیز به صورت زیر آدرسدهی میشوند که آدرس زیر، دقیقاً URL همین مقاله است:
poonak.org/get-your-site-to-the-top-of-google
اگر بخواهیم مثال دیگری بزنیم، باید به صفحۀ مقالات یا نوشتههای سایت اشاره کنیم که در اکثر مواقع، این صفحۀ مهم به شکل زیر تعیین میشود:
URL زیر به گوگل میگوید این صفحه به طور خاص، در مورد مقالات (یا بخش وبلاگ) است.
poonak.org/blog
6. معرفی نقشه سایت به Google
قبل از اینکه صفحات سایت شما در نتایج موتور جستجو نشان داده شوند، Google باید سایت شما را بررسی کند. شما میتوانید با ارسال نقشه سایت خود از طریق Google Search Console سرعت کار را افزایش دهید.
پس از اینکه وارد Google Search Console شدید، بایستی آدرس نقشه سایت که ساختاری شبیه به یکی از آدرسهای زیر دارد را از تب Indexing و قسمت Sitemaps برای گوگل ارسال کنید.
YourDomain.com/index.xml
YourDomain.com/sitemap_index.xml

7. افزایش سرعت سایت با بهینهسازی صفحات
همانطور که گفتیم سرعت مناسب صفحات، کمک شایانی به بالا آوردن سایت در گوگل میکند. در واقع یک هاست خوب باید سایت ما را از سرعت خوبی بهرهمند کند.
اما خودمان نیز به عنوان طراح سایت میتوانیم تا حد زیادی باعث بهبود سرعت سایت شویم. چگونه؟
مثلاً به حداقل رساندن حجم برخی از فایلهای سایت کمک زیادی به افزایش سرعت سایت میکند. مانند:
- کمکردن اندازه و حجم تصاویر بزرگ
- کوچک کردن عناصر JavaScript و CSS
- کاهش تعداد درخواستهای HTTP در هر صفحه
گاهی اوقات عناصری در صفحه داریم که برایمان جالب است، اما از طرفی هم میتوانند سرعت سایت ما را کُند کنند و زمان انتظار کاربران برای بارگیری صفحات را افزایش دهند. بنابراین بهتر است طراحی سایت را ساده نگه داریم و از عناصر غیرضروری در صفحه اجتناب کنیم.
8. طراحی Responsive و Mobile Friendly
بیش از نیمی از بازدیدکنندگان سایتها افرادی هستند که با تلفنهای هوشمند، وارد صفحات میشوند.
به همین منظور سایت شما باید به همان اندازه که در دسکتاپ، تمیز و سریع نمایش داده میشود، روی دستگاههای تلفن همراه و تبلت نیز، تمیز و Responsive به نمایش دربیاید.
برای بالا آوردن سایت در گوگل راضی نگه داشتن اکثریت بازدیدکنندگان، شرط قبولی در این آزمون است و باید توجه ویژهای به کاربران تلفن همراه داشت.
سایتی که سازگاری کامل با موبایل را داراست، Mobile Friendly نامیده میشود.
موبایل فرندلی یعنی یک طراحیِ مناسب که کمک میکند کاربرانی که با گوشی هوشمند در سایت شما هستند، بتوانند به درستی سایت شما را مشاهده کنند.
فراموش نکنید که مفاهیم ریسپانسیو و موبایل فرندلی، نسبت به یکدیگر کاملاً متفاوت هستند.

9. تولید محتوای درجه یک
وقتی صحبت از نوشتن محتوا برای سایت میشود، مهمترین نکتهای که باید بخاطر بسپارید پرهیز از استفادۀ بیش از حد کلمات کلیدی در متن محتوا است.
موتورهای جستجو بهراحتی متوجه این تقلب میشوند و سایت شما میتواند در معرض جریمه قرار بگیرد. بنابراین نباید چگالی کلمه کلیدی را از حد استاندارد فراتر ببرید.
برای تولید محتوا یادتان باشد که روی بازدید کننده تمرکز کنید، نه گوگل!
وقتی شما یک مقاله را فقط برای گوگل بهینهسازی کنید، دیگر برای بازدیدکنندهای که سعی میکند مشکلش را با محتوای شما برطرف کند، ارزشی ندارد.
حتی اگر بازدیدکنندگان تحصیلکردهای داشته باشید، احتمالاً نمیخواهند هر بار که از سایت شما بازدید میکنند و محتوای شما را میخوانند، یک رسالۀ دکتری را رمزگشایی کنند 🙂 پس خواناییِ محتوا را جدی بگیرید.
یکی از رازهای رتبهبندی گوگل به نقل از مهندس حسین عابدزاده
مهندس عابدزاده معتقد است: “گوگل هنگام رتبهبندی صفحات وب، خوانایی را در نظر می گیرد.”

10. بهینهسازی عنوان محتوا
تگ عنوان بخشی است که به صورت برجسته توسط گوگل برای کاربران نمایش داده میشود. سعی کنید عنوان خود را کوتاه و فقط تا 60 کاراکتر انتخاب کنید زیرا اگر بیشتر باشد، گوگل آن را به صورت سه نقطه نشان میدهد که جالب نیست.
البته در برخی موارد، گوگل عناوینی که بیش از 60 کلمه باشند را به صورت خودکار کوتاه میکند.
عنوان باید به قدری خوب باشد که کاربر را ترغیب به کلیک کند. استفاده از کلمات جادویی مانند: فوق العاده و شگفت انگیز در کنار استفاده از اعداد، مواردی هستند که کاربر را برای ورود به صفحه، وسوسه میکنند. مثلاً عنوان زیر، توجه کاربرانی که علاقهمند به سئو هستند را جلب میکند:
10 ترفند شگفت انگیز سئو در سال 2023
11. بهینهسازی توضیحات متا
اگرچه توضیحات متا (Meta Description) به طور مستقیم روی رتبهبندی تأثیر نمیگذارد، اما در نرخ کلیک شما از نتایج جستجو، نقش بسزایی دارد. وقتی شخصی صفحه شما را در نتایج جستجو مشاهده میکند، توضیحات متای شما را در زیر عنوان میبیند.
حالا اگر کلمهای در توضیحات متای شما باشد که با اصطلاحات جستجو شدۀ کاربر مطابقت داشته باشد، (همانند تصویر زیر) به صورت پررنگ نمایش داده میشود و توجه کاربر را جلب میکند.
پیشنهاد ما برای طول Meta Description حداکثر 140 کاراکتر است.

12. بهینهسازی تصاویر
هر تصویری که در صفحه خود استفاده میکنید، چند فرصت بیشتر برای بهینهسازی محتوای شما فراهم میکند. پس وجود تصاویر میتواند تأثیر خوبی در بالا آمدن سایت در گوگل داشته باشد.
هنگام تعیین Alt تصاویر، مهم است که کلمه کلیدی مورد نظر را به همراه کلمات مشابه و مرتبط، در Alt تصاویر قرار دهید. همین فرمول را برای نامگذاری تصاویرتان اجرا کنید تا بتوانید از بخش Google Images نیز ترافیک جدیدی جذب نمایید.
13. لینک سازی داخلی و خارجی
لینک سازی داخلی امکانی به شما میدهد تا از طریق انکر تکستهای خود، به گوگل دربارۀ موضوع صفحات سایت سیگنال بدهید.
انکر تکست به کلماتی گفته میشود که داخل متن هستند و به صفحهی دیگری، لینک میشوند.
ما از طریق لینک سازی داخلی، به موتورهای جستجو فرمان میدهیم که چگونه صفحات مختلف ما را دنبال کنند.
در رابطه با لینک سازی خارجی باید بگوییم که شما در وهلهی اول، بایستی معتبرترین منابع را انتخاب کنید و لینک خودتان را با روشهای اصولی، در آنها جای دهید تا دامنۀ شما، اعتبار بگیرد.
در آخر
امیدواریم از 13 نکتۀ طلایی که در این مقاله گفته شد، استفادۀ لازم را برده باشید.
بالا آوردن سایت در گوگل فرآیندی طولانیمدت، زمانبر اما شیرین است. وقتی هدف شما رسیدن به صفحه اول گوگل باشد، بنابراین انتظارش هم شیرین است و به شما انگیزه میدهد.
موفقیت در سئو به تلاش، پشتکار و ارزیابیِ شما از چالشها و رقبایتان بستگی دارد. برای تحقق موفقیت و بالا آوردن سایت در گوگل همیشه با برنامهریزی حرکت کنید و فراموش نکنید که ما در تمام این مسیر کنار شما هستیم.
پس از به کارگیری نکات این مقاله و کسب موفقیت در سئو، خیلی مایل هستیم که احساس شما را هنگام رسیدن به صفحه اول گوگل بدانیم. این حس خوب را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع
سوالات متداول مقالۀ بالا آوردن سایت در گوگل در 13 مرحله
1. نام دامنه را با دقت انتخاب کنید.
2. میزبان (Host) خوب و مطمئن تهیه کنید.
3. تحقیق کلمات کلیدی را اصولی انجام دهید.
4. معماری سایت را بهینه طراحی کنید.
5. URL ها را بهینهسازی کنید.
6. نقشه سایت را به گوگل معرفی نمایید.
7. سرعت سایت را با بهینهسازی صفحات افزایش دهید.
8. طراحی Responsive و Mobile Friendly را زیر نظر داشته باشید.
9. محتوای درجه یک تولید کنید.
10. عنوان صفحات بهینه باشند.
11. توضیحات متای مناسبی نوشته شود.
12. تصاویرتان بهینه شده باشند.
13. اصول لینک سازی داخلی و خارجی و ارتباط بین صفحات رعایت شود.
good blog.
ممنون از محتوای عالیییی تون
خدایی دمتون گرمه
راه های ساده اما کاربردی معرفی کردین