5 دقیقه
بهینهسازی نرخ تبدیل (CRO) فرایند سیستماتیک افزایش درصد بازدیدکنندگانی است که اقدامات مد نظر ما را انجام میدهند. در واقع به فرآیندی که باعث افزایش درصد نرخ تبدیل در قسمتهای مختلف سایت شود، بهینهسازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization) میگویند.
تبدیل چیست؟
تبدیل، اصطلاح عمومی برای بازدیدکننده است که هدف سایت را کامل میکند.
اهداف در اشکال و اندازههای مختلفی وجود دارند. اگر از سایت خود برای فروش محصولات استفاده میکنید، هدف اصلی Macro Conversions (تبدیلهای کلان) است که کاربر را مُجاب به خرید کند.
تبدیلهای کوچکتری وجود دارند که ممکن است قبل از اینکه کاربر تبدیل Macro را انجام دهد، آنها را نیز دنبال کند.
به عنوان مثال ثبت نام در سایت، نوعی Micro conversions است.
اگر هدف ما فروش خوب و بالا باشد، پس باید هر دو تبدیل (Macro و Micro) را تقویت کنیم.
نمونه هایی از تبدیلهای Macro (کلان)
- خرید یک محصول از سایت
- درخواست قیمت
- مشترک شدن در یک سرویس
نمونه هایی از تبدیلهای Micro (کوچک)
- ثبت نام در سرویسهای ایمیل
- ایجاد یک حساب کاربری
- افزودن محصول به سبد خرید
بهینهسازی نرخ تبدیل (CRO) چیست؟
توجه: ممکن است جملهی زیر کمی سنگین بهنظر بیاید؛ لطفا چندبار با دقت بخوانید.
به فرآیند آزمایشِ مداوم روی عناصر سایت برای فروش بیشتر (یا هر اقدامی که مد نظر است) را بهینهسازی نرخ تبدیل یا Conversion Rate Optimization میگویند. داشتن بهترین نرخ تبدیل به این بستگی دارد که عملیات بهینهسازی، کجا، برای چه محصولی و برای چه کسی انجام بگیرد.
فرمول نرخ تبدیل
فرمول نرخ تبدیل (Conversion Rate) را میتوانیم اینگونه تعریف کنیم: (تعداد دفعاتی که کاربر خرید کرده ÷ ترافیک سایت) × 100
یعنی اگر 100 نفر از صفحه شما بازدید کنند و 10 نفر از آنها محصول شما را بخرند، نرخ تبدیل شما 10٪ است.
نرخ تبدیل عددی است که میتوانیم در ابزار Google Analytics آنرا ارزیابی و اندازهگیری کنیم. برای یادگیری میتوانید در دوره آموزشی گوگل آنالیتیکس شرکت کنید.

CRO در مقابل SEO
سئو یا بهینهسازی موتور جستجو، فرآیند افزایش رتبهی سایت شما در نتایج موتورهای جستجو مثل گوگل است. هنگامی که سایت شما در صفحه اول نتایج گوگل قرار میگیرد، افراد بیشتری میتوانند کسب و کار شما را پیدا کنند. در نتیجه از سایت شما بازدید میکنند و نهایتاً محصولتان را خریداری میکنند.
در حالی که SEO بر افزایش بازدید سایت متمرکز است، CRO قصد دارد با تشویق کاربرانِ بیشتر، اقدامات بیشتری را رقم بزند. مثلاً: ثبت نام در خبرنامه، تکمیلکردن فرم تماس، خرید محصولات و…
بنابراین CRO و SEO مقابل هم نیستند! بلکه همیشه باید با هم در نظر گرفته شوند. این در صورتی است که اغلب مردم، سئو و بهینهسازی نرخ تبدیل را به عنوان دو استراتژی کاملاً مجزا در نظر میگیرند.
چگونه SEO و CRO با یکدیگر همکاری میکنند؟
همانطور که در بالا ذکر شد، SEO به سایت شما کمک میکند تا رتبهبندی بهتری در نتایج داشته باشید. بنابراین سئو باعث افزایش بازدید و در نتیجه افزایش فروش شما میشود.
اگر هدف شما فقط رتبهبندیِ بهتر در نتایج جستجو است، سخت در اشتباهید. شاید CRO در رتبهبندی سایت تأثیر نگذارد، اما هر عنصر از سایت شما باید پاسخی به سوالات کاربران باشد؛ یعنی نیاز کاربران را رفع کرده و آنها را به مشتریشدن، نزدیک کند.
8 روش برای بهینهسازی نرخ تبدیل
ترافیک زیاد سایت عالی است، اما این همه چیز نیست. در نهایت، اگر نتوانید کلیکها را به خرید تبدیل کنید، تجارت و کسب و کار شما شما رشد نخواهد کرد.
اگر در تلاش برای افزایش نرخ تبدیل خود هستید، در اینجا چند روش کاربردی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند.
1. پیدا کردن نقاط کم استفاده در سایت
اولین راه حل برای بهینهسازی نرخ تبدیل این است که خود را بهجای مشتری تصور کنید و به دنبال نقاط دارای اِشکال در سایت بگردید. یعنی با استفاده از نقشههای حرارتی مثل (ابزار Hotjar) ببینید کاربرانتان کجاها کلیک کردهاند و چه قسمتهایی از سایت با استقبال کمتری از سوی آنها مواجه شده است.
علاوه بر این، میتوانید از طریق سایر نقشههای حرارتی (که اسکرول کاربران را آنالیز میکند) ببینید توجه کاربران به کدام قسمتهای سایت جلب شده است.
هنگامی که رفتار کاربران را درک کردید، میتوانید با طراحی استراتژیِ درست، از CTAها در بهترین نقاط سایتتان استفاده کنید.
منظور از CTA، دعوت یا فراخوانی به عمل است.
2. استفاده از تصاویر و فیلمهای با کیفیت
هنگام خرید کالای آنلاین، کاربران نمیتوانند محصول را لمس کنند یا آن را امتحان کنند. تنها راه برای ایدهگرفتن از تجربهی کاربری؛ استفاده از تصاویر حرفهای و فیلمهای جذاب است.
استفاده از عکس و فیلمهای با کیفیت، میتواند به شما در جلب اعتماد کاربران کمک کند، که یکی از مهمترین عوامل بهینهسازی نرخ تبدیل است.
تصویر زیر، یک نمونه از صفحهی معرفیِ محصول با تصاویر با کیفیت است.

3. توضیحات دقیق محصول
یک روش عالی برای بیان آنچه کاربران میتوانند از محصول شما انتظار داشته باشند، نوشتن هرچهبهتر توضیحات است.
هنگام نوشتن توضیحات محصول، سعی کنید بهدرستی آنها را معرفی نمایید و از نوشتن توضیحات طولانی نترسید!
همیشه به خاطر داشته باشید که مخاطبان شما، چه کسانی هستند و همیشه خود را جای آنها قرار دهید.
توضیحات محصول خود را به گونه ای بنویسید که بتوانید سوالات احتمالیِ آنها را پوشش دهید.
4. نمایش نظرات مشتریان
بررسیها و نظرات کاربران، میتواند راهی عالی برای ارائهی سندِ کیفیت محصول، به مشتریان بالقوه باشد. کاربران شما از طریق خواندن نظرات مثبت، اعتمادشان برای خرید جلب میشود.
برای دستیابی به یک دیدگاه بی طرفانه، کاربران برای ارزیابی اینکه کالایی ارزش خرید دارد، به بررسیها اعتماد میکنند. بنابراین برای جلب اعتماد مخاطبان هدف، نظرات سایر کاربران بسیار مهم هستند.
وقتی در حال طراحی صفحهی محصول هستید، مطمئن شوید بخشی را برای درج نظر مشتری اضافه کردهاید.
5. سادهسازیِ روند پرداخت
مطمئن شوید که روند خرید تا حد ممکن روان و آسان است. اگر مراحل پرداخت پیچیده باشد یا کاربران را گیج کند، ممکن است از ادامهی خرید منصرف شوند.
بهترین کار برای سادهسازیِ روند پرداخت، کاهش صفحاتی است که کاربر باید طی کند تا پرداخت، نهایی شود. در واقع هدف اصلیِ از بهینهسازی نرخ تبدیل، همین خریدِ نهایی کاربران است.
6. ارائهی روشهای مختلف پرداخت
روشهای پرداختی که در سایت شما موجود است، میتوانند عاملی مهمی در تبدیلهای شما باشند.
به عنوان مثال، اعلام کنید کاربرانتان فقط از طریق کارتهای عضو شتاب (بهصورت آنلاین) میتوانند خرید کنند. خب، ممکن است کسی بلد نباشد آنلاین پرداخت کند، تکلیفش چیست؟
به همین دلیل علاوه بر پرداخت آنلاین، ایدهی خوب استفاده از چندین گزینه برای پرداخت است. مثلاً:
- پرداخت نقدی هنگام تحویل کالا
- خرید به روش کارت به کارت
- پرداخت با استفاده از بُن خرید
7. ارتباطات ایمیلی با کاربران
فرض کنید یک کاربر، محصولی را انتخاب کرده و قصد خرید آن را دارد، اما فراموشی میکند خرید خود را نهایی کند. در چنین شرایطی شما میتوانید از طریق ایمیل یا شماره تلفنی که از کاربر گرفتهاید، به او پیام دهید و خواستار تکمیل فرایند خریدش شوید.
مطمئن باشید در اکثر مواقع، کاربر از این پیگیری شما استقبال خواهد کرد و این مسئله تأثیر زیادی در افزایش نرخ تبدیل شما خواهد گذاشت.

8. بهینهسازی سایت برای تلفن همراه
یکی از بزرگترین تغییرات در عصرِ تجارت الکترونیک تمایل کاربران به خرید، از طریق تلفن همراه است. بنابراین سایت شما باید برای موبایل بهینه شده باشد تا بتوانید با چنین کاربرانی (که تعدادشان زیاد است) ارتباط برقرار کنید.
یعنی از ریسپانسیو بودن (یا واکنشگرا بودن) سایت خود مطمئن شوید. سایت شما در هر اندازهای (از رایانه شخصی گرفته تا موبایل) باید یکپارچه و تمیز برای کاربران نمایش داده شود.
آماده هستید که بازدید کنندگان سایت خود را به مشتری تبدیل کنید؟
برای تبدیل ترافیک سایت به درآمد، باید روی نرخ تبدیل و بهینهسازی آن کار کنید. وقتی صحبت از تبدیل میرسد، حتی جزئیترین موارد هم تأثیر گذار هستند.
در آخر
از این مقاله نتیجه گرفتیم که بهینهسازی نرخ تبدیل از اقدامات بسیار کلیدی و تأثیر گذار برای هر سایتی است. اما باید بدانیم افزایش نرخ تبدیل در یک شب اتفاق نمیاُفتد. برای دیدن نتایج قابلِ توجه باید تلاش خود را دوچندان کنید و صبور باشید.
برای تسلط روی تکنیکهای بیشتری از بهینهسازی نرخ تبدیل میتوانید به صورت غیر حضوری دوره آموزشی مهارتهای فروش و مذاکره شرکت کنید.
منابع
یه سوال فرق ctr و cro چیه ؟
CTR نرخ کلیک و CRO نرخ تبدیل هستن.
برای بهینه سازی CTR این مقاله را بخوانید
خلاصه CTR: نرخ کلیک میگه چندبار گوگل لینک شما رو به کاربر نشان داده و از اون تعداد چندبار کاربر روی لینک کلیک کرده. نسبت این میشه CTR.
اما در مورد CRO: یک نمونه مثال میزنم که مفهوم تبدیل براتون جا بیفته.
“تبدیل کاربر به مشتری” یک نمونه از “تبدیل ها” هستش مثلا 30 کاربر داشتید که 5 نفر به مشتری تبدیل شدن و اینجا نرخ تبدیل 16% هستش. حالا اقداماتی که باعث بشه این درصد افزایش پیدا کنه رو میگن بهینه سازی نرخ تبدیل.